Advertisements

23. međunarodni kongres vizantijskih studija

U toku je 23. po redu, Međunarodni kongres vizantijskih studija u Beogradu. Počeo je 22. avgusta, a traje do 27. avgusta 2016. godine. Pokrovitelj kongresa je Association Internationale des Études Byzantines (AIEB). Ovogodišnji kongres posvetiće naročitu pažnju produbljivanju razumevanja Vizantije kao živog organizma čiji je vek trajao više od jednog milenijuma i čija je ideologija, erudicija, umetnost i kultura dala suštinski doprinos razvitku Evrope od pozne antike preko srednjeg veka do naših dana.

2016_23_icbs_main

Takođe, Kongres treba da ponudi mladim istraživačima mogućnost iznošenja ličnih ideja i projekata za buduća istraživanja Vizantije. Imajući sve to u vidu, Réunion-Intercongrès, održana u Atini septembra 2013, prihvatila je predlog organizatora u vezi sa imenom i motom Kongresa. Oba elementa treba da istaknu pomenutu potrebu istinskog razumevanja Vizantije kao živog organizma, vrednog budućih istraživanja u različitim pravcima.

Međunarodni kongres vizantologa održava se od 1924. godine. Vremenski interval od pet godina između održavanja dva kongresa ustanovljen je 1961. Događaji, poput ovog, okupljaju naučnike različitih generacija, iz različitih oblasti istraživanja, iz čitavog sveta. Tokom godina broj učesnika na kongresima je postepeno rastao, a na poslednjem, 22. međunarodnom kongresu u Sofiji (avgust 2011), aktivno je učestvovalo oko 1100 istraživača.

Izložba „Svet srpske rukopisne knjige“ je priređena povodom 23. Međunarodnog kongresa vizantijskih studija i u okviru nje je izloženo u Galeriji SANU (Beograd) – Miroslavljevo jevanđelje, najstariji sačuvani ćirilski rukopis na staroslovenskom jeziku i jedan od najvrednijih primera rukopisne građe.

Advertisements

Posted on 24. avgusta 2016., in Biblioteka, Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: