– Pretpostavljam da savremeno dete, u dobroj meri, kroz ovu knjigu Marka doživljava kao nekakvog srednjovekovnog Čaka Norisa. U ovom slučaju, zdrav humor sa neizostavnim elementima čovečnosti gradi sponu između viševekovne teme i dobrodošlih svežih čitalaca. Tome su, svakako, doprinele i odlične ilustracije Koste Milovanovića, na granici „stripovnosti“ – kaže, za „Novosti“, Stevanović.

Ova zbirka pesama je osvojila već pet književnih nagrada, među kojima su „Neven“ i „Dositejevo pero“, a počinje stihovima: „Kad je rođen Kraljeviću Marko,/ sigurno je bilo leto žarko./ Ako ništa – bar zbog rime zgodne:/ rađao se „letnji dan do podne!“

– Rekao bih da interesovanje za mit o Marku Kraljeviću, najvećem balkanskom epskom junaku, ne jenjava ni kod nove generacije čitalaca. Junaci sa kojima se današnja deca poistovećuju ne razlikuju se mnogo od junaka iz pređašnjih vremena. Iza maske modernog Spajdermena, osavremenjenog Betmena, Šreka, iza Bastijana, pa i Harija Potera, raznoraznih junaka nadljudske snage i nadnaravnih moći radi afirmacije pravednosti i dobrote, izviruju Herkules, Ilja Muromec, Viljem Tel, Robin Hud, Ajvanho, Dejvi Kroket, a Kraljević Marko je naš predstavnik među njima – kaže autor.

Predstava o Marku vekovima je u Srba uvrežena i nepromenjena. Stevanović je legendu renovirao s merom, ukusom, duhom i ljubavlju, služeći se blagom parodijom, dobroćudnom ironijom, drugarskom pošalicom. Oslanjajući se na radovićevsku poetiku, pesnik je Marka približio svetu današnje dece – ocenio je Vladimir Andrić.