Advertisements

Lekar mladim talentima poklonio veliku ličnu biblioteku

Regionalni centar za talente u Zrenjaninu dobio je od prof. dr Mihaila Bajića, nekadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kompletnu biblioteku koja broji oko 2.000 knjiga, sa policama, ormanima, slikama i radnim stolom.

 

Foto: Thinkstock

Bajić, koji je rođen u Banatskom Dvoru, već 15 godina živi u SAD-u, a na internetu je pronašao vest da je u gradu na Begeju formiran Regionalni centar za mlade talente. Pošto je na neki način želeo da se oduži „svom Bečkereku”, odlučio je da pokloni biblioteku.

„Poslednjih godina živim u Bostonu i moja je želja bila da ličnu biblioteku, sa 1.500 do 2.000 knjiga, poklonim mojim Banaćanima u mom zavičajnom Zrenjaninu, gde sam stekao osnovna saznanja o životu i svetu. Prateći dešavanja u Banatu posredstvom interneta, saznao sam da je formiran Regionalni centar za talente, čiji je koordinator Robert Sabo“, kaže Bajić.

U njegovoj biblioteci se nalaze osnovni izvori naučnih saznanja iz oblasti biologije, medicine, a posebno o nauci o mozgu. Pored te naučno – istraživačke literature, u biblioteci se nalaze i bogati izvori srpske, posebno ruske i zapadnoevropske književnosti, nacionalne i međunarodne istorije, kao i monografije i studije o najpoznatijim muzejima sveta.

Mihailo Bajić je Gimnaziju pohađao u Zrenjaninu, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1954. godine. Kao lekar radio je u Tordi, Žitištu, Jaši Tomiću, Zrenjaninu i Pančevu. Za asistenta na Katedri fiziologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu izabran je 1961. a u zvanje redovnog profesora 1981. godine. Član je Akademije medicinskih nauka Srbije.

Izvor:

b92

Advertisements

Posted on 18. jula 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: