Šta je time out, odnosno tajm aut? To je pojednostavljeno rečeno pauza u trajanju od jednog minuta u košarci u toku igre. Evo sada, kada su nam mozgovi potpuno u opuštajućoj letnjoj životnoj šemi, kada smo ‘ladovina, možemo li zamisliti tajm aut na samom početku nekog školskog časa. Ili izdvojeni minut za poeziju, minut za knjigu iz bilo koje oblasti. Zamislite da se pre početka časa fizičkog vaspitanja čitaju odlomci iz knjige sportskih rekorda ili iz oblasti botanike o lekovitim travkama.

Možda bismo saznali i naučili i to da apoteke nisu samo vanredno čiste urbane prostorije, pune mnogobrojnih polica, jer: „Sve livade i pašnjaci, brda i doline su apoteke.“ Ko je to rekao? Pa u jednom minutu možemo da saznamo da je to izgovorio prof. dr Jovan Tucakov, naš znameniti prirodnjak. Samo da nam se, od nedovoljno obrazovanih učesnika u razgovoru, ne dogodi pitanje: Je l’ to onaj što piše pesme za pevačice? Sa zaključkom koji je za očekivati: Pa ko mu je kriv što je naučnik! Možda nam je i zbog tog čoveka potreban jedan minut, samo jedan, zbog odgovora na neka „normalna“ pitanja. Knjiga ili „tablet“? Kruška ili tableta? Što je prirodno to je prirodno i prava „organska hrana“ za dušu i telo.

Putevi nas vode od vrha, od Narodne biblioteke Srbije, do matičnih biblioteka. Od ovih ka područnim, seoskim i školskim i sve lepo nazvano kao mreža biblioteka i korisno urađeno u ime čitalaca i knjige. Ali, ne lezi vraže, sve više se ćućori o ukidanju školskih biblioteka i bibliotekara kao viška radne snage. Kome je palo napamet ukidanje školskih biblioteka? Onom kome lično one više i ne trebaju. A deci, gde će biti taj zračak prosvećene svetlosti?

To bi izgledalo ovako: dođe majstor sa nalogom, popne se na banderu, iseče sve žice za struju okolnih kuća i kad padne veče svi koriste jednu sijalicu ulične rasvete. Otškrinu prozore i dignu roletne pa koliko kome uđe svetlosti u kuću, tako mu je, kako mu je. I kraj.

Pa šta onda na kraju: Čitati ili skitati? Pitanje je za anketu sa (u današnje vreme) unapred poznatim odgovorom. Uvek drugo.

Nedeljko Terzić, književnik