Advertisements

10 junakinja ruske književnosti koje morate upoznati

Nedavna BBC-jeva ekranizacija romana Rat i mir je inspirisala mnoge TV gledaoce da obrišu prašinu sa svoje stare kopije Tolstojevog remek-dela i još jednom ga pročitaju. Oni koji se usuđuju, zavedeni sjajem Nataše Rostove, da kopaju dalje kroz ogromni svet ruske literature u potrazi za drugim nezaboravnim ženskim likovima, možda ne znaju odakle početi.

anna-karenina-in-dolce-gabbana-fw-2013-baroque-collection-by-lucio-palmieri-550x323

Gde početi? Ne tražite dalje. Ovo može biti vaš vodič za otkrivanje ruskih književnih junakinja. Znamo da su sve srećne junakinje jednake, ali svaka nesrećna je nesrećna na svoj način. Ali u ovome je stvar: U ruskoj književnosti, srećni likovi su retki. Zapravo, ruske junakinje dele naklonost da stvari učine težim za sebe. I to je u redu, jer njihova lepota kao književnih likova proističe, u velikoj meri, iz njihovih tragičnih sudbina.

Njihove priče nisu o pobedi nad preprekama tako da mogu živeti srećno do kraja života. Kao čuvari ruskih vrednosti, ruske junakinje znaju bolje; znaju da je život više od sreće.

Karakteristike junakinja ruske književnosti su ove:

Tatjana Larina, Evgenije Onjegin

U početku, beše Tatjana. Ona je Eva ruske književnosti. Ne zato što je prva nego zato što Puškin zauzima jedinstveno božansko mesto u ruskim srcima. Svaki Rus sposoban je da izrecituje cele poeme oca ruske književnosti (i, nakon par votki, mnogi će to i učiniti). Puškinovo remek-delo, Evgenije Onjegin, zapravo je mnogo više priča o Tatjani nego o Onjeginu. Za razliku od Onjegina, koji živi po modernim bajronističkim principima, Tatjana, mlada i nevina djevojka iz seoske sredine, prikazuje suštinu i čistoću zagonetne ruske duše.

Ana Karenjina, Ana Karenjina

Za razliku od Tatjane, koja odoleva iskušenju zvanom Onjegin, Tolstojeva Ana odlučuje da napusti i muža i sina i pobegne sa Vronskim. Mnogo se pisalo i govorilo o tome šta je Anin greh, odnosno izvor njene tragične sudbine, a jedan od mogućih odgovora je da ona strada zbog sebičnog pokušaja da zadovolji svoje romantične i seksualne želje.

Sonja Marmeladova, Zločin i kazna

Sonja je jedna u nizu „svetih bludnica“ Dostojevskog. Ona ne ostavlja Raskoljnikova nakon što sazna za njegov zločin. Zajedno kreću na put spasenja, zajedno čitaju Bibliju i zajedno tumače priču o Lazarevom vaskrsenju. Mnogi književni kritičari okomili su se upravo na lik Sonje, tvrdeći da je ona previše idealizovana i nerealna, kao Aljoša u romanu Braća Karamazovi. Za lik Sonje vezani su i melodramski elementi Zločina i kazne.

Nataša Rostova, Rat i mir

Nataša je svačiji san. Pametna, vesela, spontana. Nataša je zabavna. Ako Puškinova Tatjana izgleda previše dobra da bi bila istinita, Tolstojeva Nataša izgleda stvarna, živa. Delom zato što pored njenih mnogih kvaliteta, ona ume da bude i hirovita, naivna, koketna, čak i da zadirkuje. U Ratu i miru, Nataša se prvi put pojavljuje kao šarmantna tinejdžerka, koja zrači radošću i vitalnošću. Sa novim uspesima i godinama, uči lekcije koje joj život donosi, smiruje svoje promenljivo srce i postaje mudrija. Neuobičajeno za ruske junakinje, ona je nasmejana i nakon više od hiljadu stranica.

Irina Prozorova, Tri sestre

Na početku Čehovljeve drame Tri sestre, Irina, najmlađa, zrači i puna je nade. Dok su njene starije sestre nezadovoljne životom u provinciji, plačljive i neraspoložene, Irina je naivna duša ispunjena beskrajnim optimizmom. Ona sanjari da se vrati u Moskvu, gde će pronaći pravu ljubav i gde će svi biti srećni.

Međutim, kako nema priliku za odlazak u Moskvu, Irina shvata da bi mogla zauvek da ostane u selu. Kroz Irinu i njene sestre, Čehov pokazuje kako je život dugo ređanje dosadnih trenutaka, koji su povremeno prekinuti kratkim mlazevima radosti. Irina provodi vreme rastrojena beznačajnim stvarima, sanjareći o boljoj budućnosti, ali postepeno prihvata beznačajnost svog postojanja.

Liza Kalitina, Plemićko gnezdo

Liza je mlada, naivna i čistog srca. Nalazi se između dva udvarača: mladog, zgodnog i veselog oficira i starijeg oženjenog muškarca. Ona se jasno opredeljuje za bedu, odlazi u manastir, prihvata život požrtvovanosti i oskudice. Njene reči su: Sreća nije za mene.

Margarita, Majstor i Margarita

Bulgakovljeva Margarita je neobična junakinja. Ona je izvor energije za Majstora, postaje, kao Sonja za Raskoljnikova, njegov iscelitelj, njegova ljubavnica, njegov spasilac. Margarita traži pomoć od Satane za Majstora, i nakon dogovora, ona je konačno sa svojim dragim, iako ne na ovom svijetu.

Olga Semjonova, Draga

U Dragoj, Čehov govori o Olgi Semjonovoj, zaljubljenoj i nježnoj duši, jedinstvenoj osobi koja živi da bi volela. Sirota Olga postaje udovica. Dva puta. Ostavši bez čovjeka kog voli i bez razloga da živi, osamljuje se, a jedino društvo joj je mačka.

Tolstoj je napisao da je u Dragoj Čehov slučajno stvorio najdraži ženski lik. Prema Tolstoju, Olga je oličenje mogućnosti ruskih žena da bezuslovno vole, a to je vrlina nepoznata muškarcima.

Madam Odincova, Očevi i djeca

U delu Očevi i deca Ivana Turgenjeva, Madam Odincova je usamljena žena, barem po standardima svog vremena. Iako je napravljena kao sporedan lik, Madam Odincova je to prerasla i postala je neka vrsta pionira među heroinama u književnosti. Suprotno od drugih ženskih likova, koji su potčinjeni obavezama nametnutim od strane društva, Madam Odincova je bez dece, bez muža i bez majke i tvrdoglavo ističe svoju nezavisnost. Njeno odbijanje podseća na Puškinovu Tatjanu.

Nastasija Filipovna, Idiot

Nastasja, junakinja dela Idiot, u pokušaju da se oslobodi svoje sudbine ne može da pobegne od osećaja krivice koji će baciti senku na sve njene odluke i zbog kog polako polazi ka svom tragičnom kraju. Ona se nalazi u nekoj vrsti nervnog rastrojstva. Doživela je mnogo uvreda, poniženja i bola. Nastasja skoro zaboravlja da ipak ume da voli.

Tekst prilagodila: Jelena Radmilović

Izvor:

Kultivisise.com

lithub.com

 

 

Advertisements

Posted on 12. jula 2016., in Knjige, časopisi i pisci. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: