Advertisements

Sve se događa s razlogom

“Verujem da se sve događa s razlogom, čak i ako nismo dovoljno mudri da to vidimo. Kada nema borbe, nema ni snage.” Oprah Winfrey.

Poznati je grčki filozof Aristotel, verovao da se sve događa s razlogom, uvek. I da je svako iskustvo u životu, bilo osmišljeno kako bi vas oblikovalo i pretvorilo u konačnu i najbolju verziju vas samih, verziju sebe kakvu nikad ne biste mogli niti zamisliti da je moguća. Jedina stvar koja vas u tome sprečava, je imati mudrosti da to uvidite.

1. U vreme borbe

Svako negativno iskustvo; svaki put kad se morate s nečim ili za nešto boriti, može se posmatrati kao prilika za veliki rast. Poput gusenice koja mora izaći iz svoje čaure. Kad je svo njeno oblikovanje i menjanje završeno, njen metamorfizam je pretvara u veličanstvenog leptira. Leptir je odbacio svoju bivšu kožu i poleteo na krilima novog života i novog načina postojanja.

2. U vreme ozdravljenja

Neke osobe teško mogu poverovati da se sve događa s razlogom, pogotovo kada doživljavaju bol ili gubitak. U to vreme može biti vrlo teško videti blagoslov u tragičnim događajima jer sve što se oseća je bol. Ali iz najtežih iskustava u životu stičemo mudrost i dopuštamo da se rodi nova snaga. Bez gubitka ne bismo bili zahvalni za dobitak, bez tuge ne bismo bili zahvalni za ljubav. Bez smrti, ne bismo cenili život i bez straha, ne bismo znali ceniti ljubav.

3. U vreme sreće

Kada dođemo do određene tačke u životu, nakon svih borbi, napokon smo sposobni videti mudrost iza podsvesnih izbora koje smo napravili. Jasnoća sjaji poput jutarnjeg sunca koje se pojavljuje na horizontu Zemlje.

4. U vremenima haosa

Istinski haos, ne može biti haos ukoliko postoji mogućnost izbora. Stvari koje se pojavljuju mogu izgledati kao nasumične i slučajne, ali kao što već svi znamo, izgled zna varati.

“Za onoga ko ne zna čitati, slova na stranici izgledaju kao da su slučajno odabrana, dok su u stvarnosti ona precizno i smisleno poređana.” – Deepak Chopra

Smislene slučajnosti i sinhroniciteti mogu se posmatrati kao slučajni događaji bez povezanosti, ali u očima promatrača, ti događaji će imati pravu svrhu i smisao.

5. U vreme refleksija

Vidimo komade slagalice koji se počinju slagati, svaki otkriva naizgled nevidljivu predivnu sliku. Bol, previranja, borbe i pobede, sve bitni građevni blokovi za oblikovanja onoga što smo danas u ovom sadašnjem trenutku.

Nedovršen proizvod, uvek raste, uči i doživljava. I reflektiranjem, analiziranjem naših iskustava, vidimo to.

“Tačkice ne možemo spojiti gledajući prema napred; možemo ih samo spojiti gledajući unazad. Dakle, morate verovati da će se tačkice na neki način povezati u vašoj budućnosti. Morate verovati u nešto – intuiciju, sudbinu, život, karmu, bilo šta. Ovakav me pristup nikada nije izneverio i napravio je svu razliku u mom životu “- Steve Jobs

Izvor:

Oaza znanja

Advertisements

Posted on 3. jula 2016., in Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: