Advertisements

Antologija o Kosovu – knjiga sa pričama 16 srpskih pisaca

U antologiji „Priče o Kosovu“ koja je juče predstavljena 16 srpskih pripovedača govori o Kosovu, a mnogi od njih se prvi put bave ovom temom. Nadrealna mitološka verzija boja na Kosovu, albanska Kosovka Devojka, kriminalci patriote i različiti pogledi na današnje Kosovo, nikoga neće ostaviti bez komentara. “Priče o Kosovu“ (Laguna) priredili su Igor Marojević i Aleksandar Ilić.

Nele Karajlić, Igor Marojević i Aleksandar Ilić

 

– Nisam se bavio Kosovom do sada, a sada sam pisao o albanskoj porodici i to je jedan od pristupa temi. Imamo u knjizi mitske priče iz srpske vizure, imamo potpuno slobodne priče koje govore o Srbima, oslobođene mita i imamo poigravanja. To su neki zameci nadideološkog govora u Srbiji posle devedesetih godina, a ovo je prvi projekat te vrste – kaže Igor Marojević za “Blic”.

Marko Vidojković

Marko Vidojković

Ova osetljiva tema za naš narod nameće pitanje da li se može o Kosovu pisati a da se ne meša politika.

– Ostavili smo autorima da unesu politiku ukoliko to smatraju da je potrebno, ali mislim da ni u jednoj priči politika ne odnosi prevagu nad književnošću – ističe Marojević.

Jedan od autora je i Nele Karajlić koji je noć pred boj na Kosovu opisao iz vizure scenarija za “Top listu nadrealista”.

– Bilo mi je važno da moja priča ima nadrealni aspekt. Šta bi se dogodilo da je Obilić bio jedan racionalan tip čoveka koji će da ponudi dogovor sa sultanom Muratom, a duboko sam ubeđen da je Murat čekao da dođe neki od ovih “budala” da se dogovore, da se ne pobiju na toj livadi – rekao je Karajlić.

Nele Karajlić

Nele Karajlić

Nešto drugačiji stav iznosi takođe jedan od autora, Marko Vidojković.

– Ja nemam ideoloških niti bilo kakvih drugih korena na Kosovu. U vreme pisanja priče nisam tamo nikada ni bio, u međuvremenu sam otišao i pokajao sam se. Doduše, bio sam samo u Kosovskoj Mitrovici i brže-bolje sam zapalio nazad. Koliko ja nemam mitološku predstavu o Kosovu toliko imam prijatelje koji su duboko ogrezli u kosovski mit i posvetio sam svoju priču jednom od njih – kaže Vidojković.

On ističe da je njegova priča istinita i dokumentarna u kojoj su samo neka imena i sitnice promenjene.

U knjizi se nalaze i priče Vuka Draškovića, Miroslava Toholja, Vladimira Kecmanovića, Dejan Stojiljkovića, Srđana V. Tešina, Muharema Bazdulja…

DA LI JE KOSOVO NAJSKUPLJA SRPSKA REČ?

Manastir Gračanica

Manastir Gračanica

– Kosovo je jedna od najlicemernijih srpskih reči, zato što postoji ogroman broj ljudi koji se u Kosovo kunu a da tamo nikada nisu bili. Neki drugi se isto kunu u Kosovo i oni su tamo išli, a za neke druge bi bilo bolje da ipak nisu išli. Lično sam gledao kako jedan diler investira lovu od prodaje droge u nalepnice “Bilo je i ostaće srpsko Kosovo” – rekao je Marko Vidojković.

Igor Marojević je, međutim, izrazio mišljenje da reč „Kosovo“ jeste najskuplja i to upravo zato što je tvorac te sintagme dosta dobro zaradio na tome.

– To je sigurno njegova najskuplja reč – rekao je Marojević.

 

Izvor:

Blic

Advertisements

Posted on 3. jula 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: