Veliki književnici na sceni

Treći smederevski Festival „Teatar u tvrđavi“ (ove godine od 6. do 11. jula) biće u znaku velikih književnih imena. U selekciji dramskog pisca Radoslava Pavlovića najavljeno je šest predstava, rađenih po delima poznatih svetskih i domaćih autora.

 kul20julije-cezar_620x0

– Šekspir, kao jedan od najvećih simbola na zastavi britanske imperije, biće predstavljen komadom „Julije Cezar“. Nemac Bertolt Breht, rasan pisac i vrhunski reditelj, začetnik je svega što se danas u Evropi zove modernim pozorištem. Bio je i antinacista, i sa Tomasom Manom jedan od prvih emigranata koji su napustili zahuktali Treći rajh – ističe u obrazloženju selekcije Pavlović.

Na festivalskom repertoaru je i Branko Ćopić:

– Ako je jedan od zadataka literature da čoveka učini boljim, da objasni kako život nije kazna nego privilegija, nije bilo boljeg pera od njegovog. Da podsetimo, partizan, antifašista, epikurejac i čovek koji je sam odlučio koliko će trajati njegov život – nastavlja Pavlović. – Tu je i Dobrica Ćosić, koji nas je uspavane probudio romanom „Vreme smrti“ i podsetio na stradanje i junaštvo bliskih predaka.

Festival će otvoriti Brehtova drama „Čovek je čovek“ u izvođenju zrenjaninskog pozorišta „Toša Jovanović“, slede Ćopićeve „Magareće godine“ i Frejnov komad „Iza kulisa“ – obe u izvođenju ansambla Pozorišta „Boško Buha“. Somborci stižu s koprodukcijskom predstavom „Julije Cezar“, a Šabačko pozorište s Crnčevićevim naslovom „Kafanica, sudnica, ludnica“.

Drama „Čovek je čovek“

Program zatvara Ćosićeva „Valjevska bolnica“, koju su zajedno postavili na scenu Kruševačko pozorište i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice. Na kraju, najbolje tri osvojiće nagrade – za predstavu, glumačko ostvarenje i mladu nadu festivala.

CRNČEVIĆ I „KAFANICA“

NA repertoaru je i delo Brane Crnčevića, o kome Radoslav Pavlović kaže:

– Zabranjivan od vlasti kao i Branko Ćopić, kao i Aleksandar Popović, kao Breht, vraća se posle 1965. sa tekstom „Kafanica, sudnica, ludnica“ tamo gde mu je i mesto, pred publiku… Konačno, publika će videti i komad Majkla Frejna „Iza kulisa“.

Izvor:

Večernje novosti

Posted on 24. juna 2016., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: