Advertisements

Noć knjige – popusti i susreti s piscima kao dobitna kombinacija

Izdavačka kuća Laguna u petak, 17. juna, pod pokroviteljstvom Eurobank Srbija, organizuje 14. regionalnu „Noć knjige“ na 51 lokaciji u 26 gradova Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. U Laguni najavljuju za petak, prema vremenskoj prognozi, „najtopliju noć u junu“ i 50 hiljada posetilaca, koje očekuju popusti, ne samo za Lagunina, nego i za izdanja pedesetak najvećih i najtraženijih domaćih izdavača, strane knjige, među kojima će se prvi put naći i naslovi iz Hrvatske, „gift“ i školski program, kao i druženje sa piscima i specijalni pokloni.

1306089891575ea2de912ef664194432_v4_big

Popusti i pokloni važiće i za kupovinu preko sajta knjižara Delfi – www.delfi.rs. U akciju su se uključile i biblioteke, koje će u Noći knjige ponuditi popuste na godišnje članarine, besplatan upis, organizovati priredbe, radionice, susrete sa lokalnim piscima…

Tanja Vučković, Lagunin menadžer za odnose sa javnošću, kaže za Danas da je Noć knjige koja traje već sedam godina, popularna zato što je to „manifestacija koja u dobroj ravnoteži čitaocima nudi velike popuste, ali i mogućnost da se sretnu sa svojim omiljenim piscima, što je dobitna kombinacija koja privlači posetioce“.

– Laguna promoviše knjigu i čitanje svakog dana, kroz promocije novih knjiga, tribine u okviru Laguninog književnog kluba, organizovanje više od 30 gostovanja pisaca po Srbiji, dovođenje važnih svetskih pisaca poput Maria Vargasa LJose, Amina Malufa, Tonija Parsonsa, Trejsi Ševalije…

Kada sve to uradimo i kada čitaoci budu informisani onda mogu i da biraju naslove koje žele u Noći knjige, koja je kruna tog višemesečnog rada. Pisci dolaze da se sretnu sa čitaocima, čitaoci znaju da je to najbolja prilika da se dopuni kućna biblioteka, a sve se odvija u lepoj atmosferi i na način koji će privući što više ljudi svih starosnih dobi. I time pokazujemo da se u Srbiji čita. Treba reći i da u Laguni popusti važe tokom cele godine – članovi Laguninog kluba čitalaca uvek mogu da ostvare velike popuste i uštede – odgovara Tanja Vučković na pa pitanje da li je „lov“ na knjižarske popuste najbolji način za popularizaciju knjige i koliko je opasno navikavati čitaoce da se rukovode procentima na sniženjima.

Iako čak i stranci tvrde da su ovdašnja „meka“ izdanja, nalik nekadašnjim BIGZ-ovim džepinim knjigama, skupa i za zapadne prilike, Tanja Vučković ističe da su „cena knjiga u Srbiji mnogo pristupačnija i jeftinija, nego što je to recimo u Hrvatskoj“.

– U svetu je uobičajeno da se prvo izdanje knjige štampa u tvrdom, luksuznijem povezu koje je i znatno skuplje. Ono je namenjeno čitaocima koji pažljivu biraju naslove za svoje privatne biblioteke, posebno vole određene autore ili dela ili s nestrpljenjem čekaju novi naslov. Posle godinu dana, ista knjiga se objavljuje i u mekom, ne nužno džepnom izdanju, kada joj i cena biva niža. Nažalost, iako kod nas ima mnogo pravih bibliofila i odanih čitalaca, ekonomske prilike su takve da radije imamo jedno kvalitetno štampano izdanje u mekom povezu, koje će biti po pristupačnoj ceni za većinu čitalaca, nego dva malotiražna izdanja od kojih bi ono u tvrdom povezu bilo preskupo za svakog. Tržišna cena knjige je diktirana raznim faktorima. Da li je reč o koprudukciji, da li su skupa prava za objavljivanje, u kom tiražu će knjiga biti objavljena i sve to utiče na konačnu cenu – kaže Tanja Vučković.

Popusti

U Noći knjige za Lagunina izdanja važiće sledeći popusti: za jednu knjigu 25, dve 30, tri 35, četiri i više knjiga 40 posto. Cene izdanja drugih domaćih izdavača i strane knjige biće snižene za 20 odsto, a „gift“ program 10 posto. Članski i količinski popusti neće važiti.

Izvor:

Danas

Advertisements

Posted on 14. juna 2016., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: