Advertisements

BESKRAJNA PRIČA O ČAJU

Pre dosta godina, u Biblioteci u Kostolcu, održavale su se Čajanke uz knjigu. Moje prethodnice, koleginice Cuka i Slavica, bile su inicijatori te divne akcije, ili kako danas volimo da kažemo  – radionice, gde su korisnici Biblioteke, zaljubljenici u knjige, mogli da, u prijatnoj atmosferi, uz šoljicu čaja, razmenjuju svoje doživljaje pročitanih knjiga. Pričala mi je koleginica, da su prvih nekoliko čajanki, bile posvećene istorijatu ispijanja čaja u svetu. Čak se čaj i iz samovara kuvao… Razmišljajući ovih nedelja, kako bi lepo bilo da se ponovo oživi takva radionica, dobijam mail od svog saradnika – književnog kritičara i pisca Dimitrija Janičića, u kome mi on šalje preporuku za knjigu Beskrajna priča o čaju kineske autorke Vang Sjufeng. Ako to nije znak, zaista ne znam šta je… 🙂 Hvala Dimitrije. Pročitajte i knjigu i njegov prikaz o knjizi, a i razmišljajte o budućim čajankama uz knjigu.

Čaj_naslovna

Prikaz knjige:

Zavičaj čaja, tog danas tako uobičajenog napitka, je Kina. Knjiga Kineskinje Vang Sjufeng „Beskrajna priča o čaju“ je kratka ali kompletna priča o čaju: istorija, književnost, struka, legenda, poezija, ekonomija, kuhinjski priručnik – u stvari interesantna, intrigantna i zanimljiva knjiga. Napisala ju je žena koju priznaju za vodećeg poznavaoca ovog napitka u ovoj mnogoljudnoj zemlji. Ona je dekan Akademije za kulturu čaja i humanitarne nauke na Univerzitetu šumarstva u provinciji Džeđiang. Ta poštovana profesorka kaže da je čaj za Kineze „materijalni i duhovni napitak sa jedinstvenom kulturnom konotacijom“. U dobrom razumevanju kulture čaja ona vidi mogućnost za razumevanje suštine kineske istorije i kulture.

Takva konstatacija nam se može učiniti prejakom, sve dok ne zavirimo malo dublje u tu priču o čaju. A priča zaista nudi dosta. Čaj se u toj zemlji počeo koristiti, pretpostavljaju naučnici, pre oko pet hiljada godina. Od tada je gotovo nerazdvojan sa istorijom zemlje. Lu Ju je u toku vladavine dinastije Tang napisao čuvenu „Bibliju o čaju“, kasniju osnovu naučnog pristupa ovom napitku. On je postao svetac čaja, a „Biblija o čaju“, napisana na 360 bambusovih svitaka, veoma poznato delo. Istorija čaja je duga i bogata. Proizvodnja i prerada čaja veoma je važna privredna grana, značajna i za izvoz. Iz istorije recimo podatak da je čajno drvo na planini Ailao, na nadmorskoj visini od 2.600 metara, visoko 18,5 metara sa obimom stabla od 2,82 metra, staro „samo“ 2.700 godina, najstarije je čajno drvo na svetu.

Pedantni Kinezi su izbrojali da se u „Knjizi pesama“ (iz perioda 770-476. godine pre nove ere) reč „čaj“ pojavljuje sedam puta. Ipak, pošto nisu sigurni da li je reč o jelu ili napitku, oni oprezno konstatuju da je prvi istorijski dokument o čaju u delu „Ugovor robova“, koje je napisano 59. godine pre nove ere. Veze čaja i budizma imaju duboke korene, jer su budistički monasi redovno pisali o čaju koji je bio njihov omiljeni napitak.

Pijenje čaja je umetnost, kaže autorka knjige. Ta umetnost se razlikovala od dinastije do dinastije, a zahteva i poseban pribor za pripremu kao i za pijenje čaja. I priprema napitka i način njegovog služenja i pijenja menjali su se kroz vreme. Čuven je kineski porcelanski pribor za čaj. Pošto i porcelan vodi poreklo iz Kine, onda je taj pribor izuzetno pažljivo i namenski rađen. Sačuvanu su priče o nastanku čajnika, šoljica, tacni, postolja, o porcelanskom, keramičkom i drvenom priboru.

U kineskoj priči o čaju je i priča o braku. Klasični kineski ljubavni roman „San u crvenom paviljonu“ pokazuje vezu čaja i braka. Nekada je važilo pravilo da ako devojka popije čaj koji joj ponudi momak ili momkova porodica, to se izjednačava sa zarukama.

Kineski čaj se proširio u Rusiju. Kineski vladari su Rusima poslali posebno vešte uzgajivače čajne biljke, pa je postepeno čaj osvojio i Ruse. Način pripreme i pijenja kod Rusa je sasvim drukčiji od kineske tradicije. Interesantno je da je čaj u Britaniju donela portugalska princeza koja se udala za Čarlsa II. Kasnije je nastao posebni ritual pijenja čaja kod Engleza. Oni su dugo imali posebnu kompaniju „Istočna Indija“ za uvoz čaja iz Kine, a zabranili su uvoz svim drugim uvoznicima i proizvođačima čaja.

„Beskrajna priča o čaju“ verovatno zato pomalo liči na bajku. To je zbirka majstorski povezanog niza priča, legendi, predanja iz višemilenijumske istorije ovog napitka. Popularno i zanimljivo rađena, ona nam na popularan, gotovo bajkovit način približava kinesku kulturu, istoriju, običaje, pa na poseban način i kulturni i politički uticaj Kine na druge narode. Što se to sagledava kroz istoriju jednog napitka koji vodi poreklo iz Kine, to je samo dokaz koliko čaj znači. Kada je autorka pre dve godine gostovala na Beogradskom sajmu knjiga, zahvaljujući našim esperantskim vezama, imao sam zadovoljstvo da na kineskom štandu popijem čaj koji je ona spremala po svom receptu i u tradicionalnom kineskom priboru za pijenje čaja.

Novo vreme mnogo toga je promenilo i u kulturi čaja. Savremeno doba zanemaruje mnoge tradicionalne običaje i poruke, iako Kinezi poštuju, pamte i beleže svoju tradiciju. Čaj je samo jedan segmet u toj tradiciji i istoriji, ali kada se posmatra kao ekonomska kategorija, on se meri milijardama dolara. Znači, za proizvodnju čaja koji je važna privredna grana, brine i država, pa on ostaje deo tradicije koja se pamti, deo obrazovnog sistema koje sprema kadrove za njegovu proizvodnju, pa i deo kulture i tradicije izražene savremenim sredstvima. Među njima je i otvoreni međunarodni konkurs internacionalnog radija „Čaj i Ljubav“. Uostalom, i objavljivanje prevoda ove knjige na srpskom jeziku.

Dimitrije Janičić

Advertisements

Posted on 8. juna 2016., in Knjige, časopisi i pisci, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: