Advertisements

Genijalne tinejdžerke koje su svojim radom uspele da promene svet

Tinejdžerke su obično poznate po tome što nisu u stanju da kontrolišu svoje emocije i temperament. Ali, njih ne treba potcenjivati jer su ponekad sposobne da promene svet na bolje!

Meri Šeli

Meri Šeli je engleski pisac koji je pored mnogih drugih dela, u starosti od 18 godina napisala svoj prvi roman „Frankenštajn“. Sa sigurnošću se može reći da je ona odgovorna za stvaranje žanra – naučne fantastike u književnosti, i sve to zato što je bila tinejdžerka sa bujnom maštom.

Tavi Gevinson

Tavi je američki pisac, urednik časopisa, glumica i pevačica. Sa 11 godina je počela da piše na svom blogu, a onda postaje urednik časopisa. Izuzetno mudra za svoj uzrast, ona pruža podršku mnogim „nepopularnim“ devojkama.

Douro Aina Adebola, Akindele Abiola, Falek Oluvatojin i Bela Enio

Ove četiri devojke su vredno radile na zajedničkom projektu. Ove tinejdžerke su iz Nigerije i izmislie su generator koji radi na urin! Njihov izum može pretvoriti 6 litara urina u 6 sati električne energije.

Ana Frank

Nemoguće je odvojiti Anu Frank iz liste tinejdžerki koje su promenile svet. Njen dnevnik, “Dnevnik Ane Frank” koji je napisala vrlo iskreno, je možda najrasprostranjenije delo napisano u tom periodu zbog iskrenosti i mudrosti ove kreativne mlade dame.

Malala Jusafzai

Malala je devojka koja trenutno sve više i više fascinira svet. Nakon što je 2008. počela da piše na svom blogu i preživela napad talibana, ona je posvećena i stalno se bori za ženska prava na obrazovanje. Ona je nominovana za Nobelovu nagradu za mir i od tada njena borba ne prestaje.

Bretanja Venger

Ova 17 – godišnja tinejdžerka iz Floride osvojila je Google Science Fair 2012. godine za projektovanje neuronske mreže koja može da dijagnostikuje rak dojke sa tačnošću od 99%. Ove godine je dizajniran kompjuterski program koji može da uradi isto sa leukemijom.

Angela Zhang

Druga mala genijalka čiji projekat bi mogao da dovede do eventualnog otkrivanja leka protiv raka. Angela Zhang dobila je 100. 000 dolara kao nagradu, jer je kreirala nano čestice koje mogu da detektuju ćelije raka, da se infiltriraju, a zatim da se leče.

 

Izvor:

Dnevno.rs

Advertisements

Posted on 4. juna 2016., in Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: