Advertisements

Čudovišta slovenske mitologije

Mitologija slovenskih naroda je toliko živopisna i na momente mračna da ne može da joj priđe ni najgori horor film. Neka od ovih stvorenja, u koja se veruje već vekovima, mogu lako da vam postanu stalni gosti u košmarima – a neka od njih vas možda već i posećuju dok spavate. Barem tako nalaže mit.

baba20jaga_1000x0

 

Drekavac

Prema starom predanju, drekavaci su zapravo duhovi vanbračne dece, mada prema nekim izvorima ova bića predstavljaju duše nekrštenih ljudi. Ovaj stvor, koji ima veliku glavu, tanak vrat i krzno, najčešće se nalazi na groblju i na ostalim tamnim mestima, jer ne može da izdrži svetlost. Može da se nađe i uz virove, gde zaskače ljude koji predveče tuda prolaze.

U postojanje drekavaca veruje se u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni, a iako ne postoji nikakav dokaz da zapravo postoji, i dan-danas možete čuti priče kako se kasno noću čuje čudna mešavina dranja i režanja, karakteristična baš za ovo mitsko stvorenje.

Mora

Srpska čudovišta

Mora je mitsko biće iz slovenske mitologije, koje vam noću sedi na grudima, ne da vam da dišete a ponekad i sisa krv. U zavisnosti od toga kome verujete, more mogu da budu ili veštičje kćeri, ili devojke koje su u vezi sa đavolom. Po nekim verovanjima, ova bića, koja su gotovo uvek ženskog roda, nastaju i od deteta rođenog u krvavoj košuljici.

Iako zvuče strašno, more nisu mnogo opasne, bar ne dok se ne udaju. Tada postaju veštice, a do tada mogu samo da vam otežavaju disanje tokom sna i zadaju noćne more.

Baba Roga ili Baga Jaga

Srpska čudovišta

Priča o Baba Jagi je počela pre mnogo vekova, i ona tada uopšte nije opisivana kao danas. Sada ćete o njoj čuti da jaše veliku metlu, krade i jede malu decu, ali ona je nekada zapravo bila slovenska boginja smrti i regeneracije. Baba Jage ili Baba Roge danas se najviše plaše mala deca, a prema svim modernijim opisima ona je zla, ružna i cilj joj je da vam naškodi.

Inače, naziv Baba se nekada koristio da označi boginju majku, i nije imao ružan prizvuk.

Suđaje

Suđaja

Suđaje ili suđenice su, prema starom slovenskom verovanju, natprirodna ženska bića koja su imala moć da određuju sudbinu novorođenog deteta. Sudbina se najčešće određuje treće noći po rođenju deteta, kada dolaze tri suđaje.

Prva suđaja je zla i ružna, i ona detetu određuje da će umreti. Druga je takođe zla, i ona određuje da će imati neke telesne nedostatle. Tek treća, najlepša i najplemenitija, detetu predskazuje dug i srećan život.

Vampiri

sava-savanovic


Vampirom se najčešće naziva duh umrlog ili leš koji je oživeo, kom su vremenom pridodata svakakva svojstva, između ostalog to da pije krv. Vampir je reč srpskog porekla, a preko slovenskih jezika je stigla i u sve ostale jezike sveta. Vampir nije ni živ ni mrtav, već ga je oživeo zao duh i njegova duša ne može da ode na drugi svet već je zarobljena u mrtvom telu.

Naš najpoznatiji vampir je Sava Savanović, koji je prema priči živeo u selu Zarožje kod Bajine Bašte. On je ubijao i pio krv ljudi koji su dolazili da melju žito na njegovom mlinu.

Navi

Navi

 

Verovatno najstrašniju priču imaju demoni navi, koji se u Srbiji nazivaju i nekrštencima. Ovaj zli duh ima telo velike ptice sa glavom deteta, a prema starom predanju nastaje od duša mrtvorođene i nekrštene dece.  Svi slovenski narodi veruju u ovo stvorenje, ali ga zamišljaju drugačije i daju mu drugačije nazive. Često ih se plaše i stočari, jer se veruje da kravama i kozama oduzimaju mleko.

Ovo su posebno zli demoni, koji su nevidljivi svima osim onima koji su rođeni u istom trenutku kada i oni. Veruje se da dolaze u domove trudnica, dojilja i porodilja i da guše i ubijaju decu, ali i majke.

Zmaj

Vrlo su česti stanovnici slovensklih legendi. Za muške zmajeve se kod Slovena smatralo da su zaštitnici, dok su ženski zmajevi smatrani zlim.

Rusalka

Vodena vila koja je naziv dobila po ruskoj reči za potok. Ulivaju ljudima strah u kosti, a po legendi su duše mrtvih devojaka koje su umrle davljenjem u reci.

Besmrtni Košej

Stari, mršavi čarobnjak koji je postao besmrtan. Poznat je po mogićnosti da se pretvori u mladog muškarca koji zavodi devojke. Njegova duša je zarobljena u igli koja je skrivena u jajetu koje je skriveno u patki koja je u zecu koji je u kovčegu koji je zakopan ispod zelenog hrasta na ostrvu Bujan.

Liho

Otelotvorenje zla, očaja i nesreće. Ponekad je prikazano kao jednooki goblin, a nekad kao bleda raščupana žena u crnoj odori. Kada poprimi ženski oblik poznata je kao Lihoradka i sposobna je da zaposedne ljudska tela i širi smrtonosne bolesti.

Vodanoj

Vodeni demon koji nastanjuje reke, potoke i jezera. pojavljivali su se u raznim oblicima: kao divovi obrasli mahovinom, gole žene koje sede na korenju drveća i češljaju kosu, sa šapama umesto ruku ili kao ogromne ribe.

Leši

Predstavlja duh šume i prikazan je kao veliko čovekoliko biće koje proždire ljude i plaši putnike i lovce. Nema svoju senku, a odeću i obuću nosi naopačke.

Kikimora

Kućni duh za koji se verovalo da živi iza ognjišta i ima mračne i loše namere. Aktivan je noću i često zvižduće, lomi sudove i pravi buku.

Ovinik

Duh koji živi u napuštenim kućicama u polju. Voli da podmeće požare, a njegovu čast često su prinošene žrtve, najčešće kokoške.

Domovik

Šumski duh koji živi u drveću, a u kuću je mogao da uđe kada je bio nastanjen u gredama koje je drže. Predstavljen je kao bradati patuljak, prijateljski, dobri demon koji se pojavljuje kada niko ne gleda.

Izvor:

Blic

24sata

Advertisements

Posted on 2. juna 2016., in Narodna verovanja i običaji. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: