Advertisements

Prva knjiga o Milutinu Tesli – ocu srpskog genija

Poslednji ozbiljniji tekst o ocu srpskog genija Nikole Tesle napisan je još daleke 1928. godine. Nepravdu brojnih biografa ispravio je bruski teslolog i publicista Milovan Matić, koji  je u knjizi Srpski prota Milutin Tesla dokazao da je Milutin bio poliglota.

Milovan Matić, bruski publicista i teslolog

Prema rečima autora, ova prva knjiga o ocu misterioznog genija iz Smiljana, čiji je izdavač manastir Studenica, uskoro će biti prevedena na engleski jezik, “jer svet ne zna da je pravoslavni sveštenik Milutin Tesla negovao dobre odnose sa rimokatolicima i muslimanima, a govorio najmanje osam svetskih jezika.

 -Tokom 25 godina rada na ovoj knjizi pronašao sam dokaze da je Milutin Tesla (1819–1879) govorio slovenski, staroslovenski, mađarski, nemački, engleski, francuski, grčki, ruski, italijanski, španski”  – nabraja Matić i dodaje, da je Milutin  izveštavao za “Srbski dnevnik” kao i za nekoliko austrijskih listova, te da je zbog krhkog zdravlja napustio vojnu školu i upisao bogosloviju u Plaškom, a po završetku školovanja službovao kao parohijski sveštenik u Štikadu, Senju, Smiljanu i Gospiću.

Matić ističe, da  je za prikupljanje građe za portret Milutina Tesle obišao mnoga mesta u Srbiji i Hrvatskoj, a razgovarao je i sa brojnim biografima iz Amerike i Nemačke, te da je mnogi dopisi, zapisi, prepiske i svedočenja njegovih savremenika govore, da je Milutin Tesla bio veoma obrazovan i duhovit čovek, koji je rado čitao Getea i Šilera.

-O ocu Milutinu često je u američkim medijima govorio Nikola, predstavljajući ga kao strogog oca, sveštenika, novinara,pesnika i poliglotu, koji je bio dopisnik „Srbskog dnevnika“, a  izveštavao je o događajima iz gradova u kojima je službovao. Samo meni je je pošlo za rukom da  pronađem dve Milutinove pesme od kojih je jedna „Pozdrav novog leta“ posvećena administratoru Eparhije gornjokarlovačke Sergeju Kaćanskom” – tvrdi Matić.

Poseduje Biblioteku  o Tesli od preko 12.000 dokumenata

U  svojoj biblioteci u  bruskom selu Botunja Milovan Matić čuva preko 12.000 dokumenata o misterioznom geniju iz Smiljana, od kojih su  kako kaže više od 2.000 podataka  potpuna nepoznanica kako najširoj javnosti tako i naučnim krugovima kod nas i u svetu.

Izvor:

Blic

 

Advertisements

Posted on 27. maja 2016., in Knjige, časopisi i pisci. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: