Advertisements

Evropski dnevnik – konkurs za srednjoškolske radove – osvojite putovanje

EU Info centar vas poziva da se prijavite na konkurs za kreativne i inovativne radove učenika/ica srednjih škola koji se sprovodi u okviru projekta „Evropski dnevnik“. Teme konkursa su odnos Srbije i Evropske unije (EU), dalji nastavak obrazovanja u EU, preduzetništvo, prava i odgovornosti, održivi razvoj, zdravlje i bezbednost, savremeni društveni problemi, ali i slobodne teme na predlog samih učenika koje bi na neki način bile povezane sa evropskom budućnošću Srbije (npr. šta je Evropa u mom gradu, šta bih voleo da Evropa donese u moj grad, i sl.). Više o temama konkursa pročitajte u Evropskom dnevniku (The Europa Diary), koji se već godinama koristi kao pomoćno nastavno sredstvo u školama u EU. Rok za dostavljanje radova je 10. jun 2016. do ponoći. Radovi pristigli nakon isteka roka neće biti uzeti u razmatranje.

evropski-dnevnik

Evropski dnevnik se sedmi put se objavljuje na srpskom jeziku pod nazivom Evropski dnevnik: Mudar izbor. On pokriva širok opseg tema, kao što su EU, Srbija i EU, zaštita potrošača, ekologija, zaštita na Internetu, nasilje i sprečavanje nasilja, sport, kultura, putovanja, studiranje, traženje posla, ljudska prava itd.

Učešće na konkursu podrazumeva podnošenje:

1. Literarnih ili novinarskih pisanih radova;
2. Foto reportaža ili foto-radova;
3. Video forme (novinarske, umetničke, dokumentarističke, igrane dramatizacije).
***Jedan tim ima priliku da konkuriše sa više radova/u više kategorija, ali može
osvojiti nagradu samo jednom.

Na konkurs možete da se prijavite timski i to kao:

1. Grupa učenika iz iste srednje škole, koju učenici mogu da formiraju sa namerom učešća u takmičenju, a da nije na bilo koji način deo nekog formalnog školskog udruženja/sekcije;
2. Srednja škola (kao celina ili njena literarno-novinarska, foto i audio-video sekcija).
*** Svaki tim je neophodno da čini minimum tri osobe. U slučaju osvajanja nagrade, tim koji ima više od tri člana, nominuje troje predstavnika za nagradno putovanje.

Nagrada:

Kreatori po jednog najboljeg rada iz svake od kategorija imaće jedinstvenu priliku da učestvuju u aktivnostima novinarskih ekipa iz Srbije i prate ih na jednom putovanju u neku od evropskih zemalja u periodu od septembra do decembra 2016. godine, u okviru projekta „Medijske posete Evropskoj uniji“ i zajedno sa njima istraže različite teme koje su važne građanima Srbije tokom procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Radovi se podnose isključivo elektronskim putem, na e-mail adresu evropskidnevnik@euinfo.rs

Pristigle radove ocenjivaće stručni žiri, koji će činiti eminentni novinari, snimatelji, fotografi, profesori novinarstva, profesori dramskih umetnosti i profesori srpskog jezika. Rezultati takmičenja će biti objavljeni u poslednjoj nedelji juna na vebsajtovima http://recinam.rs/http://euinfo.rs/, a nagrađeni učesnici će biti obavešteni i putem imejla.

Ovaj konkurs predstavlja nastavak prethodnih aktivnosti Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije koji su sproveli projekat u oblasti medijske pismenosti „Ako imaš šta da kažeš-reci!“.

Cilj projekta je bio da se pokrenu ili unaprede srednjoškolski časopisi, veb portali, foto i video radovi na teme u vezi sa EU. Nagrađene radove na prethodnom konkursu, nove elektronske školske časopise, unapređene veb sajtove škola možete videti na sajtu www.recinam.rs. Škole partneri koje su učestvovale u ovom projektnom ciklusu dolaze iz Beograda, Sremskih Karlovaca, Paraćina, Nove Varoši, Smederevske Palanke, Novog Sada, Čačka i Bečeja.

Ako vam se sviđa ovo što radimo pratite nas i od septembra, kada će sa početkom nove školske 2016/2017. godine, biti otvoren novi konkurs i trajaće do januara 2017, pod istim uslovima i sa istim temama, a dvanaest pobedničkih timova (po 4 škole iz svake kategorije) kao nagradu dobijaju sedmodnevnu ekskurziju u nekoliko zemalja Evropske unije, na koju se kreće na Dan Evrope, 9. maja 2017. godine.

Izvor:

Portal mladi

 

Advertisements

Posted on 25. maja 2016., in Konkursi. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: