Advertisements

Običaji sahranjivanja iz Viktorijanskog doba

Predstavljamo vam običaj od kojeg se većini savremenih ljudi diže kosa na glavi, a koji je bio sasvim uobičajan u viktorijanskoj Engleskoj.

Viktorijanska Engleska bilo je mesto gde su iza uštogljenih pravila ponašanja i krutih normi, jeza i užas vladali u svim aspektima života. Naravno, onovremenim građanima sve to delovalo je uobičajno, ali danas bi retko ko za ove ljude rekao da su bili normalni.

Naročito jeziv deo svakodnevice Engleske početkom 19. veka bilo je pitanje smrti.Ono je samo po sebi jezivo, ali su Viktorijanci nekako uspeli da ga načine još čudnijom i neprijatnijom, piše portal Viralnova.

Garancija za „večni počinak“

Viktorijanci iz svih društvenih staleža su bili prilično sujeverni i, neretko uplašeni od toga da njihovi voljeni ne ustanu iz grobova kao zombili ili vampiri. Preminuli su zbog toga nekada sahranjivani licem na dole pa tako, mislili su onovremeni ljudi, čak iako se „probude“ i pokušaju da izađu, mogu samo da se ukopaju dublje u zemlju.

I to nije bilo sve! Ako je porodica imala više novca nije bio redak slučaj da se sagradi metalni kavez oko groba koji bi i bukvalno sprečio „bekstvo“ preminulog.

„Oklop oko groba“ (na engleskom „Mortsafe“) imao je još jednu, praktičniju svrhu. Naime, čak iako umrli nije imao nameru da se „povampiri“ to nije garantovalo da će mirno poći u večnost. Tela preminulih su često iskopavana i kradena! Na taj način bi se napravilo mesta za nove umrle, a tela su mogla da posluže u medicinskim eksperimentima nadrilekarima. Na sve ovo, stari sanduci su mogli da se iskoriste kao drvo za ogrev.

Zbog toga nije bilo neobično da se svuda oko grobova nalaze rasute kosti ili delovi tela ostavljeni da trule. I eto još jednog razloga zbog koga je bilo zgodno imati kavez oko groba.

Izvor:

Dnevno.rs

 

Advertisements

Posted on 14. maja 2016., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: