Zašto se Uskrs ne slavi uvek istog datuma?

Uskrs redovno pada u prvu nedelju posle prvog punog Meseca posle prolećne ravnodnevice. No, da nije sve tako jednostavno pokazuje naredno istraživanje. Iako je najveći hrišćanski praznik Uskrs zapravo “pokretna” svetkovina, on redovno pada u prvu nedelju posle prvog punog Meseca posle prolećne ravnodnevice. 

uskrs-jaja-270316

Ipak, nije sve tako jednostavno. Istina je da crkva za računanje ravnodnevice i punog Meseca ne koristi astronomsko vreme, već tablice razvijene još u srednjem veku koje su u međuvremenu umnogome prestale da odgovaraju onome što vidimo na nebu.

Zbog tačnijeg određivanja datuma Uskrsa, papa Gregorije 1583. godine izvršio je reformu rimskog ili julijanskog kalendara. Novi kalendar nisu prihvatile pravoslavne crkve, pa se od tada svi crkveni praznici proslavljaju u razmaku od 13 dana. Međutim, to ne važi i za “pokretne” praznike za Uskrs.

Kada nastupi prolećna ravnodnevica (21. mart) čeka se prvi pun Mesec. Po pravilu, ako pada u nedelju, za Uskrs se uzima sledeća nedelja. Zato ovaj praznik može biti bilo koji od 35 dana posle prolećne ravnodnevice ili od 22. marta do 25. aprila.

Pravoslavni Uskrs pri svemu tome nikada ne može da bude pre jevrejskog praznika Pashe! Osnov za ovo se nalazi u Jevanđeljima. Pasha je praznik koji traje 7 dana i obeležava egzodus Jevreja iz Egipta. Tajna večera je, prema predanju, bila upravo vezana za ovaj jevrejski praznik, a kako je ona bila pre raspeća, ni Uskrs ne može da bude pre Pashe.

Ove, 2016. godine, Uskrs se proslavlja 1. maja.

2017. godine ceo hrišćanski svet će Uskrs praznovati istog dana – 16. aprila.

Pogledajte tablice za izračunavanje datuma Uskrsa ovde.

Izvor:

Telegraf

Posted on 30. aprila 2016., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: