Advertisements

Dva veka od rođenja sestara Bronte

Sestre koje su živele u nemaštini, okružene grobljem, bolestima i tragedijama, umrle u 30, 31. i 39. godini, a i pored toga pisale priče pune strasti i potisnute seksualnosti.

Brat Branvel Bronte naslikao je sestre En, Emili i Šarlot oko 1834.

Porodica Bronte biće u centru pažnje u Velikoj Britaniji sledećih pet godina, kada će se slaviti dva veka od rođenja Šarlot (2016), njenog brata Branvela (2017) i sestara Emili (2018) i En (2020), dok će 2019. biti obeleženo 200 godina otkada je njihov otac, sveštenik Patrik, zvanično dobio poziv da preuzme parohiju u Hauertu, jorkširskom seocetu u kome su sestre živele i stvarale.

Džordž Ričmond: Šarlot Bronte, 1850.

Džordž Ričmond: Šarlot Bronte, 1850.

Porodica Bronte živela je odmah uz groblje, u jednom od najzagađenijih mesta tadašnje Engleske kojim su vladale kolera i tifusna groznica, smrtnost dece iznosila 50 odsto a prosečan životni vek 26 godina. Majku Mariju izgubili su od raka 1821. a dve najstarije sestre, Marija i Elizabet, preminule su od tuberkuloze u roku od dve nedelje u 12, odnosno 13. godini u jednom od najgorih internata gde su tučene i izgladnjivane.

Sestre Bronte nisu napisale ni 10 naslova, ali ta dela i dalje fasciniraju svet. Tokom 2011. „Džejn Ejr“ je ekranizovana 21.put, a „Orkanski visovi“ 27. puta.

Posle ovoga otac je preostale tri devojčice vratio kući. Tamo su, u društvu jedinog brata Branvela, prkosile smrti stvarajući: crtale su, slikale, pisale priče i vodile dnevnike. Uprkos prilično jednoličnom životu, literarna dostignuća triju sestara predstavljala su čudo imaginacije.

Šarlot Bronte je nacrtala portret sestre En 1834.

Šarlot Bronte je nacrtala portret sestre En 1834.

U roku od godinu dana (1847/8) Šarlot je objavila “Džejn Ejr”, Emili “Orkanske visove” a En “Stanarku napuštenog zamka”, dela koja se danas smatraju klasicima britanske književnosti.

Od potisnutih emocija između Džejn Ejr i gospodina Ročestera do divlje strasti između Hitklifa i Keti u “Orkanskim visovima”, čitaoci su imali dovoljno materijala da vekovima nagađaju o seksualnim životima ovih viktorijanskih spisateljica koje su živele sa ocem samotnjakom i bratom “kreativnim pijancem i narkomanom”, jedinim muškarcima u njihovim životima.

Navodni posthumni portret Šarlot Bronte autora J. H. Tompsona

Navodni posthumni portret Šarlot Bronte autora J. H. Tompsona

– Mislim da je za njih pisanje bio izduvni ventil. Seksualnost je izbijala iz njih onako iz potaje, kao kod osoba koje nemaju mogućnosti da je izraze, a koje su putene i temperamentne – kaže Andžela Vorkman, autorka scenarija o Bronteovima koji još uvek nije pretočen u film.

Emili Bronte, deo grupnog portreta Branvela Brontea oko 1833. (ostatak je uništen)

Emili Bronte, deo grupnog portreta Branvela Brontea oko 1833. (ostatak je uništen)

Godine 1848, taman kada su Šarlot, Emili i En počele da stiču slavu, nesreća je stigla u njihovo dvorište. Branvel je preminuo u maju od zloupotrebe opijuma u 32. godini, a u narednih devet meseci i Emili i En su podlegle tuberkulozi u 31, odnosno 29. godini.

Šarlot je umrla 1855. od ozbiljne mučnine u prvim mesecima trudnoće, tri nedelje pre 39. rođendana i samo devet meseci nakon što se udala za očevog pomoćnika Artura Bela Nikolsa.

DOGAĐAJI U ČAST ŠARLOT BRONTE

– Izložba “Šarlot velika i mala”, kustos Trejsi Ševalije, u Muzeju Parohijske kuće Bronte, do januara 2017.

Kombinacija novih umetničkih dela sa postojećim eksponatima uz objavljivanje kolekcije kratkih priča savremenih autorki (Čitaoče, udala sam se za njega), inspirisanih Bronteovom.

– “U slavu Šarlot Bronte (1816-1855)”, Nacionalna portretna galerija u Londonu; do 14. 8.

– “Džejn Ejr”, Northern Ballet, Lids, premijera 19. 5.

– Konferencija Dva veka Bronteovih, Mančester, 19-21. 8.

– “Šarlot Bronte u Sounu”, Muzej Soun; do 7. maja

– Izložba posvećena Šarlotinim kratkotrajnim boravcima u Londonu

– “Walk Invisible”, BBC1

Na jesen će biti emitovana dvočasna drama o životima sestara Bronte.

Izvor:

Blic

Advertisements

Posted on 26. aprila 2016., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: