„Gde pišem“ – kako izgledaju radne sobe pisaca naučne fantastike

Kajl Kasidi je poznati američki fotograf koji radi za klijente kao što su New York Times, Vanity Fair (DE), Sunday Times of London, Marie Claire i mnoge druge. Višestruko nagrađivan, poznat je po neobičnim i potresnim projektima, kao što je serijal iz Rumunije o siročadi beskućnicima koji žive u kanalizaciji, ili fotografisanje tetovaža ratnih veterana, ili savremena arheološka iskopavanja u Egiptu.

wiw-chip-delany

Predstavljamo vam jedan takav njegov projekat, “Gde pišem” (Where I Write) – radne sobe pisaca i spisateljica naučne fantastike. Ideju za ovaj projekta je dobio na žurci kod poznatog pisca ovog žanra Majkla Svonvika. Kada je ušao u njegovu kancelariju, enterijer te prostorije ga je oduševio, izgledao je kao “gnezdo od knjiga, isprepletano i dobro složeno, kao Nevelsonove skulpture.” Shvatio je da mora da podeli sa svetom ono što je video. “To je bilo kao da sam otvorio njegovu lobanju i unutra video mehanizam koji pokreće genija.” Ubrzo su se dogovorili da Kasidi napravi serijal fotografija Svonvikovog radnog prostora, ali ga je Kajl zamolio da ništa ne sređuje. Svonik mu je odgovorio da ne može da ga spreči da pospremi sobu, ali da neće ni primetiti da je sređena.

Razmišljajuću puno o okruženjima u kojima ljudi žive – o tome kako uređuju svoje prostore i sa kojim stvarima biraju da žive – Kajl Kasidi je počeo da se pita da li postoji i kakva je veza između prostora u kome se piše i onoga što je u tom prostoru napisano.

“Gde pišem” je foto projekat koji pokušava da odgovori na ovo pitanje, a dosadašnje radove možete pogledati ovde.

(priredio: Danilo Lučić)

Izvor:

Glif.rs

 

Posted on 19. aprila 2016., in Svaštara, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Postavi komentar