Advertisements

Počela tribina „NIN-ova nagrada u Vojvodini“

Tribina „NIN-ova nagrada u Vojvodini“ na kojoj učestvuje nekoliko dobitnika te prestižne nagrade i članova žirija, počela je u holu zgrade Vlade AP Vojvodine.

Na početku tribine, u organizaciji nedeljnika NIN i pokrajinskog Sekretarijata za kulturu Vojvodine, prisutnima se obratio pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić koji je rekao da njegov sekretarijat podržava i da će uvek podržavati NIN-ovu nagradu koja, kako je kazao, ima veliki značaj za našu književnost.

nin jpg

 

Predviđeno je da na tribini učestvuje Miro Vuksanović jedan od dobitnika te nagrade, ali je on opravdano odsutan, a učesnicima tribine je uputio pismo u kome je naveo da „uvek mislimo da su neka druga vremena bolja za književnost i čitanje, ada ustvari to nije tačno i da se nikada više nije čitalo nego danas“. Nekadašnji član žirija NIN-ove nagrade Vasa Pavković rekao je da se u poslednje vreme godišnje objavi između 150 i 180 romana u Srbiji.

„Međutim, kvantitet ne prerasta u kvalitet i imamo situaciju da se godišnje kod nas objavi petnaestak romana koji zaslužuju pažnju“, rekao je Pavković. On je posebno naglasio da je književnost, kako je rekao, „potpuno proterana iz medija i da postoje svega dva, tri ozbiljna medija koja se bave knjigom“. Govoreći o radu žirija na čijem je on čelu bio ukupno četiri godine, rekao je da on neskromno mora da primeti da su sva četiri puta za nagradu izabrani najbolji romani. Jedan od dobitnika NIN-ove nagrade Slobodan Tišma je kazao da on nije neko ko odgovara opisu pisca ili književnika, jer je u životu svašta bio, a pisanjem je tek počeo da se bavi u pedesetim godinama.

„Onog trenutka kada sam dobio NIN-ovu nagradu to je naišlo na oduševljenje u mom gradu, kod komšija i rodbine. Često su mi dolazili nepoznati ljudi da mi čestitaju, ali je potpuno drugačija slika sa pojedincima iz stručne javnosti, pa mi je tako jedan rekao da to što sam dobio NIN-ovu nagradu samo govori na koliko niske grane je pala srpska književnost, dok me je drugi uveravao da je DS izdejstvovala da dobijem nagradu“, rekao je Tišma.

On je kroz smeh rekao da je „tapiju“ na prezime Tišma uzeo čuveni Aleksandar Tišma tako da kada se pomene pisac Tišma zna se na koga se misli. U daljem toku trbine učesnici će govoriti o značaju NIN-ove nagrade za književnost u Vojvodini i celoj Srbiji.

Izvor:

Rtv.rs

Advertisements

Posted on 14. aprila 2016., in Biblioteka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: