Advertisements

Danas je Svetski dan Roma

Svetski dan Roma obeležava se od 1971. godine kada je 8. aprila  u Londonu održan Prvi svetski kongres Roma. Za romsku himnu proglašena je pesma „Djelem-đelem“ i ustanovljena zastava na kojoj točak kao centralni simbol  predstalja stalno kretanje Roma i život na točkovima. U mnogim zemljama širom sveta ovaj dan se obeležava  mnogobrojnim manifestacijama i tada čitav svet bar na trenutak razmišlja o Romima. To je dan kada države u kojima žive pokazuju interesovanje za unapređivanje položaja Roma.

36546547a9

Obeležavanje 8. aprila predstavlja mogućnost da se iskažu ostvareni rezultati u integraciji Roma. Može se reći da su ostvareni vidni pomaci u Republici Srbiji kada se govori o unapređivanju položaja Roma. Strategija za poboljšanje položaja Roma je usvojena 2009. godine kao i Akcioni plan za njeno sprovođenje koji obuhvata 13 oblasti od kojih su  prioritetne: obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje i zdravstvena zaštita. Započete su pripremne aktivnosti na izradi nove Strategije za unapređivanje položaja Roma ( 2015-2020).

Promene u društvu su proces koji zavisi i od političke volje ali i od odgovornosti i spremnosti jedne zajednice da se menja i integriše u društvo. Romska zajednica je pokazala dovoljno volje da učestvuje u integraciji a veliki broj romskih  organizacija civilnog društva svojim aktivnostima doprinosi razvoju romske zajednice. Afirmativne mere pomažu mladim Romima da nastave obrazovanje u željenom pravcu. Kancelarija za ljudska i manjinska prava kao i nadležna  ministarstva posvećena su podsticanju što većeg učešća romske zajednice u procesu planiranja i sprovođenja politika i programa, upravo u svrhu veće participacije romske zajednice. Država pokušava da pronađe model koji će omogućiti sprovođenje integracije Roma na lokalnom nivou.

Obeležavanje Svetskog dana Roma omogućava očuvanje romske kulture i tradicije kao i mogućnost većinskog stanovništva da bolje upoznaju romsi narod.

Zanimljiv tekst o poreklu Roma možete pročitati ovde.

O seobi Roma iz Indije pročitajte ovde.

Zašto su Rome nekada zvali Cigani pročitajte ovde.

Izvor:

Ljudskaprava.gov.rs

Advertisements

Posted on 8. aprila 2016., in Iz istorije. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: