Advertisements

Prva slova uče na robiji

Učionica gotovo kao bilo koja druga u Srbiji: tabla, krede u boji, na stolovima sveske i gumice, zidovi oslikani motivima mora, prekriveni posterima s tablicom množenja, azbukom, računskim operacijama… Čas srpskog jezika drži učiteljica Slobodanka Rebrača iz požarevačke osnovne škole „Sveti Sava”. Jedina razlika je što u klupama ne sede prvaci, već osuđenice Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu.

osudjenice-na-prvom-ccasu-2

Коja smo slova latinice do juče učili?

Nekoliko ruku se podiže.

– I, n, lj, k – ustaje prva zatvorenica.

– J, d, ž – nastavlja druga.

Njih 12, koje smo juče imali prilike da vidimo, deo su projekta Ministarstva prosvete i Ministarstva pravde, u okviru kojeg 316 nepismenih osuđenika zatvora u Kruševcu, Valjevu, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu pohađaju prva četiri razreda osnovnog obrazovanja.

Oni će za tri godine, po ubrzanom kursu, završiti svih osam razreda i dobiti diplomu u kojoj neće pisati da su osnovnu školu završili u zatvoru, već u osnovnoj školi kojoj pripadaju nastavnici koji im predaju. Polaznici neće dobijati „pčelice” i učiti na način kako to rade prvaci, objasnio je ministar prosvete dr Srđan Verbić, već je gradivo prilagođeno onome što je potrebno odraslima.

– Srećna sam što sam prvi put u školskoj klupi. Najviše me zanima da naučim da čitam i pišem, jer to nisam mogla u detinjstvu – rekla nam je Mara Radu (50) iz prve klupe.

U skladu sa „kućnim redom”, novinari nisu postavljali neugodna pitanja o težini zločina i dužini kazne, jer to i nije bila svrha ove posete, ali i delom zato što smo u nekoliko navrata čuli da osuđenice ne vole novinare, pa im je pred naš dolazak čak i učiteljica najviše pričala i objašnjavala da nemaju razloga za strah. To što su dale saglasnost za razgovor i fotografisanje,  potvrda je da imaju puno poverenje u svoju učiteljicu.

– Iz Pančeva sam, majka troje dece, živela sam 12 godina u Nemačkoj, upala u loše društvo. Kada sam već dospela ovde, želela sam da uradim nešto najbolje za sebe. Učiteljice su dobre i svi smo zadovoljni – ispričala nam je Olivera Jelić (39).

Učiteljica Slobodanka, koja se sama javila da učestvuje u ovom programu,  objasnila je da polaznice slušaju nastavu – srpski, engleski jezik, matematika, digitalna pismenost i životne veštine.

Polaznici će na kraju dobiti diplomu i imati ista prava kao da su završili bilo koju osnovnu školu u Srbiji

– Za mene je ovo veliki profesionalni izazov, a 25 godina sam prosvetni radnik. Sve emocije delim sa njima, jako su motivisane, a od mnogih sam čula da je škola za njih najveća sreća. I da je današnji dan nešto posebno u njihovim životima – ispričala je ova učiteljica.

Kada su čas na kratko prekinuli ministar Verbić i dr Milan Stevović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, učenice su ustale, kao kada u pravu školu uđe neko od profesora ili direktor.

– Za 200 godina postojanja zatvorskog sistema u Srbiji, ovo je prvi put da je sistem obrazovanja uređen na ovaj način. Ovde imamo 28 polaznica  koje su se prijavile dobrovoljno, od čega će imati koristi ne samo one i njihove porodice, već i Republika Srbija, jer želimo da se vrate normalnom i korisnom životu – rekao je Stevović.

Ministar Verbić se zahvalio osuđenicama što su pristale na posetu medija, uz komentar da i njemu nije lako sa novinarima. Dodao je ovo dokaz da ih država nije zaboravila i da će, po odsluženju kazne, sa ovde stečenom diplomom imati bolje šanse da pronađu posao.

– U Srbiji je 842.000 odraslih koji nemaju osnovno obrazovanje. U zatvorima su ranije postojali kursevi, a od danas je nastava za njih deo obrazovnog sistema.  Formirano je pet odeljenja u pet zatvora, koja će imati status izdvojenih odeljenja regularnih škola u tim gradovima. Polaznici će na kraju dobiti diplomu i imati ista prava kao da su završili bilo koju osnovnu školu u Srbiji – objasnio je Verbić.

Tek na insistiranje novinara, Stevović je otkrio da će polaznice  osim diplome, „imati određenih koristi od pohađanja ove nastave”, a to je – prevremeno otpuštanje.

Direktorka OŠ „Sveti Sava” Margareta Sekulović je objasnila da će polaznice odeljenja u KPZ Požarevac imati 555 časova i dodala da nastavnici ove škole realizuju nastavu i u Zabeli.

Na pitanje „Politike” da li je se zna koliki je procenat nepismenih zatvorenika u Srbiji, direktor Stevović je rekao da se pretpostavlja da ih je oko 10 odsto, koliko se u KPZ Požarevac prijavilo za pohađanje osnovne škole.

Nakon obilaska KPZ, Verbić je posetio i tri odeljenja programa osnovnog obrazovanja odraslih u školi „Sveti Sava”, koja inače postoji više od 100 godina. U okviru programa namenjenim obrazovanju odraslih, do sada je obučeno 1.300 nastavnika.

Izvor:

Politika

Advertisements

Posted on 1. aprila 2016., in Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: