Šifarnik radnih mesta

U „Sl. glasniku RS“, broj 12/2016 objavljena je Uredba o šifarniku radnih mesta koja se primenjuje od 1. marta 2016. god.

Ovom uredbom utvrđuju se šifre radnih mesta na osnovu kojih korisnici javnih sredstava unose podatke o radnom mestu na kojem rade zaposlena, izabrana, imenovana i postavljena lica u Registar zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava.

Osnova za donošenje pomenute Uredbe je Zakon o Registru zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava (“Sl. glasnik RS”, br. 68/2015 i 79/2015-isp.) kojim se uređuje vođenje Registra zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava, njegov sadržaj i način vođenja, kao i zaštita i dostupnost podataka.

Tačnije članom 6. stav 4 pomenutog zakona propisano je da se šifarnik radnih mesta, na osnovu kojih se unose podaci u Registar, utvrđuje aktom Vlade, na predlog ministarstva nadležnog za poslove državne uprave.

Obzirom da šifra radnog mesta predstavlja obavezan podatak koji sadrži Registar rok za donošenje Uredbe je bio 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Jedan od ciljeva i svrha donošenja navedene Uredbe je priprema za donošenje Zakona o sistemu plata zaposlenih  u javnom sektoru kojim će se obezbediti jednaka plata za iste poslove unutar sistema, a kasnije donošenje i pojedinačnih zakona o platama za pojedine podsisteme javnog sektora.

Navedenom Uredbom svakako nisu obuhvaćeni svi korisnici javnih sredstava kao ni „funkcioneri“ u okviru obuhvaćenih, iako se u čl. 1. Uredbe predviđa da su njome obuhvaćena  „zaposlena, izabrana, imenovana i postavljena lica“ .

Tekst Uredbe o šifarniku radnih mesta možete pogledati u okviru programa Propis Soft.

Izvor:

Prravni portal

Posted on 18. februara 2016., in Iz zakona. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: