Ovi trikovi će od vas napraviti gospodara Gugla

Ako svakodnevno koristite Gugl ovi saveti će vam pomoći da lakše i brže dođete do potrebnih podataka bez potrebe da stalno menjate pretragu kako biste pronašli ono što tražite.

Postanite gospodar pretrage na Guglu

 

1. Tačan izraz

Ako tražite određeni sadržaj u vezi sa temom kao što je internet marketing, umesto da samo ukucate ove dve reči u polje za pretragu, stavite ih pod znake navoda kako biste dobili što preciznije rezultate od Gugla.

2. Izbacite određenu reč za pretragu

U slučaju da tražite sadržaj u vezi sa internet marketingom, ali ne želite da vam Gugl prikaže rezultate koji sadrže reč marketing, jednostavno stavite – ispred reči koju želite da isključite iz pretrage.

3. Reči u tekstu

Ako želite da pronađete internet stranicu na kojoj se u tekstu nalaze sve reči koje tražite (ali ne nužno jedna pored druge), u polje za pretragu otkucajte allintext: pa tek onda sve reči ili fraze koje želite da pronađete.

4. Reči u naslovu

Ako želite da pronađete sajt sa određenim rečima koje se nalaze u naslovu nekog teksta (ne nužno jednu do druge), otkucajte allintitle: pa tek onda sve reči ili fraze koje tražite.

5. Pretražujte unutar nekog sajta

Vrlo često želimo da pretražujemo određeni sajt u potrazi za sadržajem koji se poklapa sa određenom frazom. Čak i ukolko sajt nema sopstvenu pretragu, možete da koristite Gugl kako bi pronašli svoj termin. Samo ukucajte site: sajt koji tražite.com.

6. Povezani sadržaj

U slučaju da želite da pronađete novi sajt sa sličnim sadržajem sajta koji već poznajete, ukucajte related: sadržaj koji želite.com

7. Značenje reči

Ako želite da brzo saznate definiciju ili značenje neke reči ili fraze, samo ukucajte define:komandu pre reči koja vas zanima.

8. Slične reči i sinonimi

Recimo da želite da uključite neku reč u pretragu, ali takođe želite i da isključite rezultate koji sadrže slične reči ili sinonime. Kako biste ovo uradili, samo stavite ~ ispred reči.

9. Nedostajuće reči

Da li ste ikada zaboravili reč ili dve iz nekog filma, pesme ili nečeg drugog? Možete da koristite * kao pomoć kako biste pronašli tačno ono što želite.

10. Vesti sa određene lokacije

Ako tražite vesti povezane sa određenom lokacijom, možete da koristite location: komandu za pretraživanje Guglovih vesti koje dolaze sa te lokacije nakon koje ćete ukucati željenu destinaciju.

11. Specifični dokumenti

Ako tražite specifične rezultate pretrage, možete koristiti filetype: komandu za pronalaženje, recimo, PowerPoint prezentacija.

12. Vremenska prognoza

Sledeći put kada vas bude interesovala vremenska prognoza, u polje za pretragu ukucajteweather, a nakon nje lokaciju koja vas interesuje.

 

Izvor:

24sata

Posted on 24. decembra 2015., in Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: