Izložba posvećena Kiplingu u Biblioteci Matice srpske

Postavku, koja se može pogledati od 30. novembra do 31. decembra u javnom katalogu Biblioteke, čini izbor Kiplingovih dela i literature o njemu. Autorka postavke je Ivana Grgurić, urednik Selimir Radulović. Radjard Kipling, prozaista i pesnik, rođen je u Indiji 1865. Školovao se u Engleskoj, ali se 1882. vratio u Indiju, gde je radio kao novinar. Boravio je u Japanu, Americi, Francuskoj i Južnoj Africi.

Radjard Kipling

Od 1889. godine bavio se profesionalnim pisanjem. Iako je znatno poznatiji po svom nežanrovskom pripovedačkom i pesničkom opusu, za koji je 1907. dobio „Nobelovu“ nagradu za književnost, Kipling je ostavio traga i u naučnoj fantastici, pre svega po nesumnjivom uticaju koji je izvršio na mnoge pisce tog žanra.

U zbirkama priča „Akcije i reakcije“ (1909) i „Raznovrsje stvorenja“ (1917), nalazi se više značajnih SF ostvarenja u kojima se pionirski javljaju neki važni žanrovski tehnofakti: radio, vazduhoplovstvo, globalni komunikacioni sistem. Kroz njegova dela provlače se i drugi brojni fantastični motivi, poput sećanja na pređašnji život, postojanje pre rođenja i slično.

Zbog naklonosti ka kolonijalizmu bio je nemilosrdno kritikovan i karikiran, ali su mu čak i protivnici priznavali majstorstvo u kratkoj priči.

Uz „Knjigu o džungli“ (1894) i „Drugu knjigu o džungli“ (1895), među njegovim najpoznatijim delima su „Izistinske priče“, „Pripovetke iz Indije“, „Indijska džungla“, „Hrabri kapetani“, „Stalki i družina“, „Kim“ i dr.

Umro je u Londonu 1936. godine.

Povodom 150 godina od rođenja engleskog pisca Radjarda Kiplinga (1865-1936), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe o ovom autoru, iz svojih zbirki.

Izvor:

Art-anima.com

Pročitajte njegovu najpoznatiju pesmu Ako.

Posted on 2. decembra 2015., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: