U Srbiji ima 450 galerija

U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka juče je predstavljen „Atlas galerija i izlagačkih prostora u Srbiji”, gde je u formi adresara pobrojano čak 450 galerijskih i izlagačkih prostora u Srbiji, čiji se rad finansira budžetskim sredstvima. Istraživanje je pokrenuto s ciljem da se kroz temeljnu analizu rada galerija i izlagačkih prostora (u kojima se organizuju i programi vizuelne umetnosti, ali i tribine, debate), dobije baza podataka i sagledaju infrastrukturni kapaciteti galerija, njihova programska politika i iskorišćenost resursa, ne bi li se unapredila savremena scena vizuelne umetnosti.

Dragana Martinović, istraživač u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, naglasila je da je od 450 galerija i izlagačkih prostora u Srbiji 338 zadovoljilo kriterijume istraživanja: da se bave savremenim stvaralaštvom, poseduju svoj prostor, od 2010. do 2012. za svoje programe dobili su sredstva iz budžeta RS i okupljaju stalno zaposlene, umetnike, kustose i publiku.

Mina Mihaljinac, asistent na Fakultetu dramskih umetnosti, istakla je da je slično prethodno istraživanje radio sociolog Trivo Inđić pre tridesetak godina. Dodala je da su galerije dobile upitnik sa 135 pitanja, i u toj anketi trebalo je da odgovore: koje su dominantne teme njihovih izložbi, kakvi su im izvori finansiranja, koliko često imaju prateće programe, da li vode računa o rodnoj ravnopravnosti kada biraju umetnike, sa kojim problemima sa sreću kustosi i menadžeri u svom radu, da li su njihove ustanove članice međunarodnih galerijskih mreža, da li izlažu radove inostranih umetnika, koliko često kreče svoj izlagački prostor, kakav je kvalitet osvetljenja prostorija, imaju li reklamnu kampanju, angažuju li volontere, organizuju li konkurse za umetnike… Rezultati ove ankete očekuju se krajem sledeće godine. Dimitrije Tadić, savetnik za vizuelne umetnosti u Ministarstvu kulture, napomenuo je da je ovo kapitalno istraživanje i naglasio da se i u Beogradu i Novom Sadu nalazi polovina od svih galerijskih i izlagačkih prostora u Srbiji, kao i da najveći broj galerija radi pri kulturnim centrima.

Izvor:

Politika

Posted on 9. novembra 2015., in Galerija, Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: