FENOMEN MARINE ABRAMOVIĆ

Nakon što pročitate ovaj kratak tekst o knjizi Marina Abramović – Hronika narcističke kulture, autorke Nataše Marković (izdanje Plavi jahač, Beograd 2013, 262 strane) – koji je napisao moj saradnik Dimitrije Janičić iz Beograda, jedino što vam preostaje je da što pre odete ili do knjižare ili do Biblioteke, pročitate ovu knjigu i upoznate se sa životom ove naše, a svetski poznate umetnice.

MA_naslovna1

FENOMEN MARINE ABRAMOVIĆ

Narod je davno rekao da niko nije postao papa u sopstvenom selu. U našoj sredini je to još izrazitije. Čak ni kada neko postane svetski poznat i priznat, njega u ovoj našoj sredini ne prihvataju, jer je na početku bio previše različit ili je bio protiv sredine iz koje je potekao. Tako se desilo sa Marinom Abramović. Ona se na početku svoje karijere pobunila protiv sredine iz koje je ponikla, protiv ideologije svojih roditelja. Ni danas, četrdeset godina posle te njene pobune, posle nešto više od pedeset knjiga o njoj na raznim svetskim jezicima, ona je gotovo nepoznata u Srbiji, izuzev među ljudima koji se stručno bave istorijom umetnosti. No, i oni je ili prećutkuju ili pomenu tek usput.
Zato me obradovala prva knjiga o toj ženi na srpskom jeziku.
Neobična, pomalo intrigantna knjiga. Potpisuje je Nataša Marković, čija je izdavačka kuća i izdala ovu knjigu. A ta knjiga je priča o Marini Abramović. Da budemo precizni, to je zbirka tekstova tridesetak autora koji su pisali na raznim jezicima i čiji tekstovi su bili objavljeni u raznim listovima u Srbiji i svetu, a ovde sa uvodnim i zaključnim tekstom priređivača, smešteni među korice jedne knjige.
Tekstovi u knjizi se kreću od intervjua, preko novinarskih izveštaja do zahtevnih umetničkih kritika. Ovo je, inače, prva knjiga na srpskom jeziku o fenomenu Marine Abramović, te planetarne dive moderne umetnosti, iako je ona rođena Beograđanka (rođena u Beogradu 1946. godine), koja u svetu savremene umetnosti znači koliko Novak Đoković u svetu sporta.
Marinu Abramović nazivaju svetskom boginjom performansa. A performans je, kažu teoretičari, praksa žive umetnosti, forma akcione umetnosti koja je nastala šezdesetih godina prošlog veka, kao posledica povezivanja bodi arta, hepeninga, pozorišta i rituala primitivnih civilizacija. Performansom se ističe razdvojenost umetničkog dela od umetnika. U središtu pažnje su akcije, pokreti i procesi u kojima umetnici ne daju ništa drugo osim sebe samog.
Marinini performansi, koji se danas računaju u remek-dela ove umetnosti, bili su na izvestan način njena pobuna protiv sistema, društvenih normi, porodice, protiv oca ratnog heroja i partizanskog generala i majke iz beogradske građanske porodice, ali majora u Armiji. Istovremeno, to je bio njen način umetničkog izražavanja, pa je, shvativši da bi u svojoj sredini bila potcenjena ili ocenjena kao egzibicionista, a ne umetnik, otišla u svet i postala ikona performansa, autorka knjiga i univerzitetski profesor. Članovi njene talentovane ekipe iz SKC iz sedamdesetih godina su nestali ne ostavivši traga iza sebe. Da bismo videli njena dela morali bismo da svratimo u njujorški, londonski, pariski ili neke druge velike svetske muzeje savremene umetnosti u svetu.
Ova knjiga je svrstana u biblioteku „Nevaljale žene“. Svojim tekstovima autorka se i sama upisala u tu grupu, iako naziv biblioteke ima ironičan karakter. Autorka je pokazala nepodeljene simpatije prema ovoj neobičnoj ženi i njenom umetničkom izrazu. Objavljivanjem ove knjige autorka je, takođe, pokazala sopstvenu hrabrost u suprotstavljanju oveštalim stavovima naše sredine.
Iz knjige ćemo saznati dosta o svetski poznatim performansima Marine Abramović, (pomenimo samo neke): Plamteća zvezda, Hod po Velikom Zidu, Umetnik je prisutan, Balkanski barok, Sedam lakih komada, Život i smrt Marine Abramović i drugim, a gotovo o svima postoji danas bogata foto i video dokumentacija u velikim svetskim muzejima.
U našoj sredini još uvek su jaki otpori za prihvatanje ovakvog načina umetničkog izražavanja, pogotovo što mnogi od tih performansa imaju i političku pozadinu. No, nema razloga da ne saznamo više o njima, da ne bismo sudili bez poznavanja bar osnovnih činjenica.
Zato smatram da ova knjiga ima puno opravdanje da se više sazna o svetskom fenomenu Marine Abramović i njenoj umetnosti. Ona je odavno bila potrebna.

Izvor:

Dimitrije Janičić

Beograd
Srbija

Posted on 28. oktobra 2015., in Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: