Rodos – između mita i istorije (1)

Iz ljubavi Heliosa i Rode, boga Sunca i nimfe, nastalo je ovo tajanstveno i romantično ostrvo. Tako kaže antički mit, a nama ne preostaje ništa drugo nego da verujemo u tu drevnu priču, jer samo prožimanjem večnih i smrtnih bića može da se stvori hram bogova i ljudi. Istorija nudi, ne manje interesantnu, priču koja kaže da je glavni i istoimeni grad ovog ostrva prvi sagrađen po urbanističkom planu.

pizap.com14446143888921

Nacrt je izradio čuveni antički arhitekta Ipodamus pre 24.000 godina. U 16. veku p.n.e. ostrvo su otkrili Krićani, a naseljavaju ga Dorci, koji će biti zaslužni za njegov procvat. I za ovaj prostor, kao i za mnoga druga mesta na svetu, otimaće se Vizantijsko i Osmansko carstvo… No, držimo se mita, jer jedino on čuva uspomenu na jedno bezvremeno i bajkovito postojanje.

Opojni miris borove šume vodi do skrovitog mesta koje je, prema legendama, bilo omiljeno mesto nimfi. Prvo se čuje šum, a potom se prikazuje, u svoj svojoj lepoti, rajski vodopad, koga formira nekoliko izvora pitke vode. Vodeni tunel koji povezuje potok i jezero, dugačak 150 metara, kao da vodi u neki drugi, eterični svet. Uski i šumoviti puteljci vode do Doline leptira, koja je nalik na predeo iz filma „Dok budan sanjam“. Ovde žive na stotine leptira duginih boja, koji gospodare zbog posebne vrste mediteranskog zimzelenog žbunja i njegove aromatične smole i kore. U Dominikani postoji plaža „Hiljadu poljubaca“ zbog raznobojnih morskih bića koja vam plivaju u susret. To maštovito ime iskoristila bih i nazvala ovo mesto „Dolina hiljadu poljubaca“.

Put polako vodi do Atavirosa, najvišeg vrha ostrva, na kome se nalaze ostaci Zevsovog oltara. Još uvek se prepričavaju priče koje govore da su ljudi bili zatvarani u oltar, u obliku bronzanog bika, kako bi umrli strašnom smrću. Pešačenje od sedam sati do ovog vrha vredi jer se pruža neopisiv pogled na padine prekrivene prelepim cvećem, more i ostrvo.

Između mora i brda nalazi se živopisni Lindos, čije bele kuće okružuju brdo na kome je Akropolj. Da bi se došlo do Akropolja, potrebno je proći kroz lavirint uličica sa prelepim podnim mozaicima. U središtu ostrva nalazi se manastir Thari iz vizantijskog perioda. Freske u ovom zdanju prikazuju scene iz Starog i Novog zaveta. Manastir je podigla vizantijska princeza iz Konstantinopolja, koja je skoro umrla sama u šumi na Rodosu, jer je bolovala od neizlečive bolesti. Međutim, blaga klima i sunčani izvori vratili su je u život.

Izvor:

Danas

Jelena Čobić

Posted on 13. oktobra 2015., in Putopisi. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: