Advertisements

O rezoluciji i formatu slika

Rezolucija slike (fotografije ili skeniranog uzorka) je termin koji često zbunjuje, čak i ljude koji se bave grafičkom umetnošću. Ako je posmatramo sa stanovišta uređivanja slika, rezolucija opisuje izlazni kvalitet slike. Najčešće uobičajene jedinice za opisivanje kvaliteta slike uključuju PPI (pikseli po inču), DPI (tačke po inču), LPI (linije po inču) i SPI (uzorci po inču). Da bismo dali informacije za ono što je običnom korisniku potrebno, koncentrisaćemo se na DPI i PPI zato što su to skraćenice s kojima ćete se često susretati kad štampate fotografije.

Razmatranja u vezi sa štampanjem

Termin MP (Megapikseli) jednostavno znači “jedan milion piksela” i koristi se kad se opisuju mogućnosti digitalnog fotoaparata (kamere).

PPI ili “pikseli po inču” je značenje koje ćete najčešće sresti kada birate rezoluciju za slike u programu za uređivanje slika (kao što je PhotoShop).

Piksel je skraćenica za “picture element” odnosno element slike. Vašu sliku na papiru ili ekranu čini “gomila” piksela.

Dakle, postavlja se pitanje: kako da izaberete pravu rezoluciju za vašu fotografiju? Prvo, potrebno je da razmotrite gde ćete gledati slike (na papiru ili na monitoru) i koje veličine želite da bude.

Za siguran rezultat, dobra rezolucija za štampanu sliku je 300 piksela po inču. Drugim rečima, kada povećavate ili smanjujete sliku pomoću foto editing softvera prvo podesite veličinu slike (npr 10×15 centimetara) i onda podesite sliku na 300 piksela po inču. Što slika ima manje piksela po inču to je zamućenija na papiru.

Ispod je primer slike koja je veličine 10×15 centimetara ali u rezoluciji od 150 piksela po inču. Ako joj rezoluciju postavimo na 300 piksela po inču, njena veličina će se smanjiti na 5×7,5 centimetara.

Slika 593×886 piksela (1,5 Megabajt) dobijena skeniranjem.

Kada je odštampana u rezoluciji od 150 piksela po inču, njena veličina na papiru je 10×15 centimetara.

Ista slika (593×886 piksela; 1,5 Megabajt) dobijena skeniranjem.

Kada je odštampana u rezoluciji od 300 piksela po inču, njena veličina na papiru je 5×7,5 centimetara.

U zavisnosti od Vašeg štampača, obično možete dobiti prihvatljive rezultate u rasponu od 200 do 300 piksela po inču.

Nasuprot tome, tipična slika sa interneta ima samo 72 ppi. Kada pokušate da povećate sliku sa tako malom rezolucijom, vi tražite da softverska aplikacija napravi piksele koji ne postoje i slika time postaje zamućenija.

Dakle, koja veličina u pikselima vam je potrebna za dobre rezultate u štampi uz najmanje opterećenje memorije? Sledi dijagram za brzi pregled.

5 MP = 2592 x 1944 piksela
Odličan kvalitet: 10 x 13 inča (oko 25×33 centimetara)
Prihvatljiv kvalitet: 13 x 19 inča (33×48 cm)

4 MP = 2272 x 1704 piksela
Odličan kvalitet: 9 x 12 inča (23x 30 cm)
Prihvatljiv kvalitet: 12 x 16 inches (30×40 cm)

3 MP = 2048 x 1536 piksela
Odličan kvalitet: 8 x 10 inča (20×25 cm)
Prihvatljiv kvalitet: 10 x 13 inches 25×33 cm)

2 MP = 1600 x 1200 piksela
Odličan kvalitet: 5 x 7 inča (13×18 cm)
Prihvatljiv kvalitet: 8 x 10 inča (20×25 cm)

Kao što možete da vidite, 2 MP je dovoljno za štampanje slika veličine 5×7 inča odličnog kvaliteta (13×18 cm).

Možete da sačuvate vaše fotografije sa više MP ako želite da isečete delove slike, (a zatim da ih uvećate) a da i dalje imate kvalitetnu kompoziciju.

Imajte na umu jednu stvar kada birate rezoluciju — uvek možete da smanjite rezoluciju, ali ne i da je povećate. (Zapravo možete veštački da podignete rezoluciju, ali time nećete dobiti ništa — kvalitet slike će biti slabiji, a njena veličina u MB će porasti).

DPI specifično ukazuje na to koliko tačaka mastila po inču će biti štampano. Što je broj veći, slika će biti oštrija. Najveći broj ink-jet štampača je sposobno da štampa 1200 do 4800 dpi, što znači da će dati odlične rezultate za slike sa 200-300 ppi.

Razmatranje slike na ekranu

Magični broj za ekrane odnosno TV, monitor kompjutera, PDA ili mobilni telefon, je 72 ppi. Veličina u pikselima (a ne u inčima) određuje koliko će velika slika biti na ekranu. Ako je vaš monitor podešen na 1024×768 onda će slika te veličine biti postavljena na 72 ppi preko celog ekrana.

S obzirom da veličina slike (dimenzije) određuje veličinu fajla (broj bajtova, kilobajta, megabajta) ne bi trebalo da pravite sliku veću nego što je neophodno, ako je njena namena slanje e-mailom ili postavljanje na internet sajt.

Razumevanje fajl formata slike (načina zapisa)

JPG
JPG ili JPEG (izgovara se džej-peg) je jedan od najčešćih formata slike na internetu iz jednog glavnog razloga. Kada izvozite sliku u jpg format iz foto-editing softvera (PhotoShop) možete da odredite veličinu fajla prema “kvalitetu” nivoa kompresije. (Kompresovati odnosno komprimovati fajl znači smanjiti bajtove potrebne memorije).

Što je više slika kompresovana, odnosno kvalitet smanjen, manji je i fajl. Što je manji fajl, to će se web strana na kojoj se nalazi ili e-mail u kome se sadrži brže učitati. Znači, jednostavno “igranjem” pravite kompromis kako biste odredili koliko slika može da se smanji bez vidljivog gubitka kvaliteta.

Prosto pravilo za internet primenu je da ako se radi o fotografiji, onda je obavezno treba sačuvati u JPG formatu.

Poslednja stvar koju bi trebalo da znate o JPG formatu je da svaki put kada se JPG ponovo snimi, trpi dalji gubitak kvaliteta. Tako, nikada ne bi trebalo da čuvate vašu originalnu sliku u JPG formatu osim eventualno u slučaju da je postavljena na najviši kvalitet, odnosno na najmanju moguću kompresiju.

GIF
GIF (originalno se izgovara džif, ali ga mnogi izgovaraju gif) je još jedan od najčešćih web fajl formata za slike. Gif je takođe komprimovani fajl format, međutim, gif format čuva samo neke od upotrebljenih boja što rezultuje manjom veličnom fajla za istu sliku u upoređenju sa JPG.

Gif se preporučuje za ilustracije, logotipe i slike sa velikom površinama manjeg broja boja.

U GIF formatu možete izabrati koliko boja hoćete da prikažete i čak i koje boje hoćete da koristite. Još jedna prednost korišćenja GIF-a je mogućnost da imate providnost i animaciju.

Animirani GIF
Animirani GIF je fajl format koji omogućava da se više slika prikazuje sekvencijalno jedna za drugom, kao animirani film. Animirani GIF-ovi takođe mogu biti različite slike koje treba da prenesu poruku u 3 ili 4 koraka kao što je banner ili reklama na Internetu.

U GIF formatu možete prikazati animaciju smenjuivanjem nekoliko frejmova (okvira) tako da korisnik ne može da vidi pojedinačne slike — kao kod animiranog filma. Što se više frejmova koristi glatkiji će biti prelazi u animaciji.

PNG
PNG fajl format je sličan GIF-u, ali podržava veći broj boja.

TIF
TIFF fajl format se najčešće koristi za štampanje. TIF je fajl format bez gubitka kvaliteta što znači da za razliku od JPG-a ili GIF-a ovaj format ne gubi informacije tj. ne unosi šum prilikom snimanja slike.

BMP
BMP je uobičajeni 24-bitni kolor grafički format za Windows bez gubitaka. Za razliku od JPG-a ili GIF-a ne gubi informacije ili ne unosi šum kada se snima slika.

Izvor:

Beo usluge

Advertisements

Posted on 17. septembra 2015., in Nove tehnologije IT. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: