Dokaz srpske državnosti koji je Srbija platila 20000 evra trune u podrumu muzeja

Dokaz državnosti Srbije – pečat kneza Strojimira iz 9. veka od 2006. godine “čuva se” u depou Istorijskog muzeja Srbije, a ne rade se njegove replike, ne prodaje se kao suvenir, ne poklanja se partnerima i saradnicima u svetu i država od ovog simbola nema nikakve koristi, a mogla bi da zaradi na njemu milione! Najstarije obeležje svoje državnosti – pečat kneza Strojimira iz 9. veka – Vlada Srbije je kupila na licitaciji 2006. godine u Minhenu i za tu “najdragoceniju stvar” države je evra! kako se saznaje, ova dragocenost trune u podrumu depoa Istorijskog muzeja i umesto da bude istaknuta kao ponos srpstva, srpske državnosti i Srbije, ona je sakrivena od očiju javnosti! Pečat kneza Strojimira dokaz je da srpska državnost datira još iz 9. veka. Sačinjen je od zlata, težak je 15.64 grama, a visok 1.9 centimetara, kupastog je oblika i s alkom na vrhu. Ima kružno natpisno polje s krstom, oko koga je grčki natpis “Bože, pomozi Srbiji“.

strojimir

Najstarija svedočanstva koja je do 2006. godine Srbija imala o svojoj državnosti bila su dokumenta ostala od vladara iz loze Nemanjića, koja datiraju iz 12. veka. Ministarstvo kulture Srbije je 11. jula 2006. godine na čelu sa ministrom Draganom Kojadinovićem kupilo je pečat kneza Strojimira za skoro 20.000 evra na aukciji u Minhenu. Ova dragocenost nalazila se u privatnom vlasništvu jedne porodice, a za njegovo postojanje do tada gotovo niko nije ni znao. Da se ovaj pečat od 2006. godine čuva u depou Istorijskog muzeja Srbije i da “Čami u tami, opet”, potvrdio je sam Kojadinović na svom Fejsbuk profilu.

– Istine radi, najzaslužniji za kupovinu dokaza srpske državnosti su ruski kolekcionari koji su obavestili naše kolekcionare da im prepuštaju nadmetanje za ovaj artefakt, i naši kolekcionari koji su prednost u kupovini ustupili državi, tj. Ministarstvu kulture, o čemu me je obavestio tadašnji direktor Istorijskog muzeja Srbije Andrej Vujanović. Moje je posle bilo da brzo delam i organizujem sve što treba, a na licitaciji je konkretno bio vicekonzul u Minhenu Nikola Marković koji je licitirao (i pobedio) za Srbiju – napisao je on.

Izvor:
Pravda

Posted on 18. avgusta 2015., in Kultura u izlogu. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: