Pay It Forward / Prosledi dalje

Mnogi od vas su možda gledali film Prosledi dalje ili čitali roman istog imena – priču o dečaku koji je učinio tri dobra dela onima kojima je u određenom trenutku to bilo potrebno.

Zauzvrat, sve što je dečak želeo je da oni proslede to dobro delo trima drugim osobama i tako ne prekidaju ciklus dobrih dela. Naravno, ideja se proširila… Jedno dobro delo možda ne izgleda kao mnogo, ali ako bi svako od nas učinio nešto dobro za nekog drugog, bez sebičnih pobuda, onda ciklus velikodušnosti i ljubaznosti podstiče sve nas da postanemo bolji ljudi.

Pay it forward

Kako to funkcioniše?

Cilj je da u nekom trenutku, kada se za to ukaže prilika, učinimo neko dobro delo drugima (nepoznatom ili poznatom) ne tražeći ništa zauzvrat. Umesto da nam primalac usluge uzvrati uslugu, on dobija instrukciju da tu uslugu ne uzvrati onome ko mu je pomogao već trima drugim osobama, kojima su te usluge potrebne. Bez vremenskog uslovljavanja, kad ko bude bio u mogućnosti i situaciji da može da pomogne nekome.

Pokret se raširio širom sveta. Ispostavilo se da na ovom našem lepom svetu postoji puno ljudi koji žele da pomognu drugim ljudima bez sebičnih i ličnih pobuda. Dobro delo zarad dobrog dela.

Evo nekoliko ideja za dobra dela koja uvek možete da činite, bez čekanja pogodnih situacija:
• Izaberite bar jedan dan u nedelji, ako ne možete više, za dobra dela. Tog dana se fokusirajte, obratite pažnju na druge ljude, na one kojima je pomoć potrebna.
• Kupite nekom beskućniku kafu, sendvič… Napunite kesu u prodavnici sa osnovnim prehrambenim potrebštinama i poklonite je nekome.
• Propustite u redu nekoga ispred sebe, ako vidite da žuri, ako je stariji dosta od vas ili ako je nemoćniji od vas.
• Kupite nekom studentu autobusku kartu na stanici.
• Osmotrite u svom komšiluku kojoj je porodici potrebna pomoć – pomognite joj.
• Imate u komšiluku neku baku ili deku – ponudite se da im pokosite travnjak, odete u kupovinu, odvedete kod doktora…
• Pomognite nekom detetu sa domaćim zadacima, studentu sa seminarskim radom, prezentacijom. Ne mora svaki čas koji kao nastavnik ili professor privatno dajete da se plati…
• Kupite neki kišobran i poklonite ga nekome kada pada kiša.
• Napišite nekome pismo pohvale.
• Nahranite psa ili mačku lutalicu, odvedite kod veterinara ako treba, platite troškove, nađite im dom, ako sami ne možete da ih usvojite.
• Ponudite u apoteci da kupite neke lekove (za temperaturu, za kašalj, za grip, za imunitet…) i neka ga apotekari daju nekome ko bude želeo tog dana da ih kupi, a za koga procene da bi mu tako nešto značilo. Samo neka proslede dalje dobro delo.
• Ako imate novca, uvek ga donirajte onima kojima je potreban. Na žalost, mnogo je bolestih, mnogo je jada u ovom našem lepom svetu, a ne možemo svima da pomognemo. Ali bar malo, ponekad možemo… Ne mora drugi da znaju da ste dali i koliko ste dali… Vi znate…

• Učinite nešto, bilo šta…Kao što je Gandi rekao: Vi morate biti promena koju želite videti u svetu.

Više o tom pokretu pogledajte na sledećim sajtovima:
http://www.payitforwardfoundation.org/
http://payitforwardday.com/

Ako želite da odgledate film, možete ovde!

Posted on 24. februara 2015., in Filmovi, serije i glumci, Preporuka. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Odlična preporuka!

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: