Ožiljci preboljenih rana – knjigu priredila Zorka Stojanović

Božidar Nikolajević (1877—1947), književnik i istoričar umetnosti, diplomata, upravnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu, rođen je i odrastao u Višnjićevoj ulici na Dorćolu. Završio je Prvu Beogradsku gimnaziju 1895. i bio njen profesor od 1908. Pi­sao je pesme, pripovetke, političke članke i znatan broj sastava i monografija iz istorije naše i strane umetnosti. Osnivač je katedre za Istoriju umetnosti na Beogradskom univerzitetu.

Zorka Stojanović je priredila izbor iz dela Božidara S. Nikolajevića Ožiljci preboljenih rana. Iako Božidar S. Nikolajević, nije bio zavičajni (braničevski) pisac, zbog rodbinskih veza sa porodicom Bajloni, vlasnicima Mlina, često je posećivao Malo Crniće „i u tišini stiških brazda, posmatrajući mlinare i seljake, punio dušu inspiracijom za umetničko stvaranje… On piše o Mlinu, konjima, Mlavi, ljubavi, Stigu, ljudima iz ovog kaja…“ Pročitajte ovu knjigu…

Ožiljci preboljenih rana

Zorka StojanovicZorka Stojanović živi i radi u Malom Crniću. Do sada je objavila četiri zbirke poezije: Kad brazde klijaju, Čekajući svitanja, Jedino imanje, zajedno sa Radetom M. Obradovićem i Pevaj okom.

Autor je monografije 130 godina postojanja Biblioteke „Srboljub Mitić“ Malo Crniće, bibliografije radove Milisava Milenkovića i bibliografije Ane Dudaš.

Radove je objavljivala u raznim književnim časopisima, a zastupljena je i u brojnim antologijama. Pored poezije piše i kritike i eseje. Poezija joj je prevođena na nemački, italijanski i makedonski jezik. Član je Udruženja književnika Srbije.

Zorkine pesme objavljene u antologiji braničevskih pesnika – Kao čerga široka duša (sastavljač antologije Jovan D. Petrović):

Zorka001                        Zorka002                           Zorka003

Posted on 27. novembra 2014., in Savremenici, Zavičajni pisci. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: