Javna biblioteka grada Merana

Javna biblioteka grada Merana  (La Biblioteca Civica di Merano)

Merano ili Meran je grad u severnoj Italiji, drugi grad po veličini u okrugu Bolcano u okviru italijanske pokrajine Trentino – Južni Tirol. Nalazi se u oblasti visokih Alpa u gornjem toku reke Adiđe. Danas ima oko 37 000 stanovnika. Etnički je podeljen na nemačko (51%) i italijansko (48 %) stanovništvo. Tokom zadnjih nekoliko decenija grad ima veći priliv stanovništva iz inostranstva  a naročito sa područja balkanskih zemalja.

Javna biblioteka nalazi se u srcu Merana od 1992. godine. Trenutno zauzima  prva dva sprata  stare istorijske zgrade površine   1 500 metara kvadratnih. Godinama unazad Javna biblioteka Merana tražila je načine da približi čitaocima pisanu reč koristeći različite forme jezika i komunikacije (od muzike do filma, od poezije do pozorišta).

Biblioteca civica di Merano

Gradska biblioteka je javna ustanova koju vodi grad Meran u skladu sa propisima Manifesta za javne biblioteke.Dostupna je svima i za njene usluge dovoljna je članska karta koja se izdaje besplatno. Deca predškolskog uzrasta moraju biti u pratnji starijeg lica zaduženog za nadzor i odgovornog za dečije ponašanje. Korisnik može podneti predloge za kupovinu knjiga /medija, što će biti vrednovano od strane rukovodstva biblioteke. Donacije se prihvataju ako dopunjuju već postojeće kolekcije biblioteke, a biblioteka zadržava pravo da donirani materijal može da prosledi drugim organima i udruženjima. Obezbeđuje konsultacije korisnika i radnika, međubibliotečku pozajmicu, internet pristup, fotokopiranje. Aktivno učestvuju u kulturnim događajima grada, organizuje književne večeri, promoviše knjigu i čitanje. Biblioteka obezbeđuje nesmetanu cirkulaciju pozajmljenih medija u okviru mreže pokrajinskog bibliotečkog sistema. Pruža usluge i međunarodne bibliotečke pozajmice.

Korisnici imaju slobodan pristup knjigama i OPAK-u (Mreži – javni pristup katalogu). Sve knjige/mediji su opremljeni sa antiheft sistemom*.

Merano 2

Smeštaj knjiga/ medija je sledeći:

– romani su postavljeni po abecednom redu po prezimenu autora,

– dečja literatura i literatura za tinejdžere su rangirane prema jedinstvenom sistemu klasifikacije za biblioteke u Južnom Tirolu (zelene i braon nalepnice, podeljen jezik),

– literatura za odrasle rangirana je prema decimalnoj klasifikaciji, bez obzira na jezik,

– eseji vezani za istoriju Južnoj Tirola kao i knjige autora sa istog područja, obeležene su žutom tačkom,

– literatura na stranom jeziku ima na sebi sivu tačku,

– referentna zbirka i materijalno vredne publikacije obeležene su crvenom tačkom,

– filmovi, video i audio kasete,DVD i CD-rom, imaju decimalni sistem klasifikacije

– audio knjige postavljene su po abecednom redu po autoru/ pisac i poseban jezik,

-mape su klasifikovane prema decimalnom sistemu klasifikacije.

Biblioteka izdaje  člansku kartu nakon popunjavanja formulara uz važeću ličnu kartu. Lični podaci uključuju se u program upravljanja biblioteke u skladu sa važećom propisima o privatnosti (uredbe 30. juna 2003., N.196). Kartica je lični dokumentkoja se izdaje i deci mlađoj od 14 godina uz pismeno ovlašćenje roditelja ili staratelja kao garancija za iznajmljenu knjigu. Korisnik mora pokazati člansku kartu pri svakoj pozajmici, a u slučaju gubitka ili krađe iste, korisnik mora odmah da obavesti biblioteku. Knjige/mediji mogu se pozajmiti, dok referensna zbirka ne, kao i arhiva visoke vrednosti može se koristiti samo u prostorijama ustanove. Knjige/mediji mogu se rezervisati i čuvaju se za potražioca nedelju dana nakon podnošenja zahteva. Maksimalan broj knjiga koje se mogu pozajmiti je 19 od čega je  dozvoljeno pozajmiti 10 knjiga i 9 ostalih medija.

Sa knjigama mora se postupati pažljivo, jer sve nepravilnosti (podvlačenje, cepanje stranica…) gubitak ili ošećenje povlači sankcije. Korisnik mora nadoknaditi oštećenu knjigu. U školama, bibliotekama, udruženjima, pozajmica ide i do kumulativnog maksimuma od 50 knjiga za period od 60 dana. Nadoknada za kašnjenje pozajmljene knjige/medija kreće se od 0.20 eura po knjizipa do 0.50 eura po CD-u po danu kašnjenja. Za veoma tražene knjige period vraćanja može biti smanjen na 14 dana bez mogućnosti produženja pozajmice.

Javna biblioteka  La Biblioteca Civica di Merano ceni i priznaje korisnost elektronskih informacija u cilju zadovoljenja potreba zajednice i obrazovanja. Ona pruža svojim korisnicima pristup internetu kao dodatni izvor informacija od tradicionalnih izvora.Smatra da je internet resurs koji treba koristiti u skladu sa funkcijama i ciljevima, isključivo kao izvor informacija za potrebe istraživanja. Korisnici mogu da koriste internet ne više jedan sat dnevno ili tri sata nedeljno.

Cene usluga:

– Fotokopiranje A4/A3 0.10 eura (magnetne kartice u vrednosti od  2.60 eura)

– Veb stranice, otisci 0.10 eura

– duplikat kartice 1 euro

– cena internet veze 1 čas 2.60 eura

– bezbednost na internetu, čip kartica 3 eura

– maksimalan iznos kazne za kasno vraćanje publikacija je 25 eura po knjizi.

– zahtevi međubibliotečke pozajmice ne podležu nikakvim troškovima.

Javna biblioteka Merana  organizuje niz aktivnosti i kulturnih manifestacija vezanih za knjigu i razvoj čitanja. Neki od njih postali su pravi godišnji festivali sa tradicijom.

*Tehnologija Intel® Anti-Theft dostupna  u kombinaciji sa tehnologijom Intel vPro onesposobljuje kradljivce podataka tako što zaključava pristup kompjuteru ukoliko su centralni server ili ugrađeni sistem zaštite izgubljeni ili ukradeni. Omogućava zaštitno kodiranje kako bi bio onemogućen pristup kriptografskim oznakama preko hardvera.

Izvor:

Milanka Stokić

Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“

Požarevac

milanka70@gmail.com

Posted on 20. novembra 2014., in Radovi iz bibliotekarstva. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: