KOME TREBA PERIODIKA?!

Sažetak:

Serijske publikacije, kao glavni nosioci aktuelnih informacija i najnovijih naučnih saznanja, predstavljaju,  pored monografskih publikacija,  jedan od osnovnih fondova javnih biblioteka. Najveći procenat korisnika koji koriste Odeljenje periodike su studenti, naučni istraživači i istoričari, a to su  najzahtevnije grupe korisnika. Rad sa njima zahteva pripremu, istraživanje, vreme, veliko opšte znanje iz svih oblasti nauke i veliku informisanost. Raditi sa periodikom je izuzetno težak, ali i divan posao. Bibliotekaru na Odeljenju periodike pruža se stalna mogućnost da usavršava svoje znanje i kroz rad  naučnih istraživača, širi svoja interesovanja.

_________

Pripremajući naslove časopisa i novina za obradu u Cobiss-u, nailazim na raznorazne vredne naslove i članke koji nezasluženo padaju u zaborav… Mnogi od tih časopisa, godinama niko nije prelistao, mnogi za njih nikad nisu ni čuli, ali informacije koje se kriju unutar korica, pravo su blago za većinu istraživača…

Serijske publikacije, kao glavni nosioci aktuelnih informacija i najnovijih naučnih saznanja, predstavljaju,  pored monografskih publikacija,  jedan od osnovnih fondova javnih biblioteka. Odeljenje periodike nalazi se u sastavu Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac, kao zasebno odeljenje, od februara 2010. godine. Na ovom odeljenju prikupljaju se, razvrstavaju, obrađuju, čuvaju i daju na korišćenje: časopisi, novine, magazini, almanasi, letopisi, zbornici, godišnjaci, kalendari, statistički godišnjaci i bilteni. Najvredniji deo fonda su publikacije koje spadaju u staru i retku periodiku. Da se podsetimo – u staru periodiku ubrajaju se sve one publikacije koja su izdate od početka štampanja do 1867. godine kada je zvanično u Srbiji usvojen Vukov pravopis. Zbirka retkih publikacija nije hronološki ograničena, već u nju ulaze sve one publikacije koje nisu uobičajena štamparska produkcija, tako da u nju spadaju publikacije nastale u toku ratova (1914–1918, 1941-1945), u malim tiražima, sa različitim numerisanjem, bibliofilska i druga retka izdanja, retki reprinti ili faksimili stare periodike i sl. Zavičajna periodika je izdvojena, nalazi se u okviru Zavičajnog odeljenja i obuhvata svu lokalnu periodiku sa područja kojem biblioteka pripada.

Biblioteka prati trendove tako da se svake godine fond Periodike obogaćuje sa po nekim novim naslovom, od kojih se  dobar broj odnosi na savremena dešavanja i događaje u kulturi, književnosti, politici,  bibliotekarstvu,  pravu…  Takođe,  Biblioteka uočava mogućnosti koje otvara dinamični razvoj informacione i komunikacione tehnologije.  Pored štampanih oblika serijskih publikacija, uz besplatno korišćenje Interneta, korisnicima je omogućen i pristup elektronskim izvorima, uključujući onlajn pristup časopisima, bazama podataka i drugim izvorima informacija. Na raspolaganju su im raznorazni sadržaji: elektronske novine  (domaći i strani dnevni listovi i nedeljnici), magazini, časopisi, adresari, digitalizovani tekstovi zakona, arhivske zbirke, dokumentacije, bilteni, listovi radnih organizacija, udruženja, razni oglasnici, reklamni listovi i vodiči. Časopisi i novine u elektronskom obliku sve su brojniji i tehnički su sve kvalitetniji.

Narodna biblioteka u Požarevcu poseduje ukupno 495 naslova časopisa i novina, od kojih je 151 naslov časopisa i novina koji su izlazili do 1941. godine, 183 naslova časopisa i novina zavičajne periodike koja se nalaze u sklopu Zavičajnog odeljenja.

Periodika se nabavlja putem uobičajenih vidova nabavke: kupovinom, poklonima izdavača, razmenom za sopstvena izdanja ili za duplikate, lokalnim obaveznim primerkom (koji na žalost, ne ispoštuju svi izdavači).

Stopu nabavke periodičnih publikacija u javnim bibliotekama najviše određuje veličina budžeta koji za nabavku bibliotečkog materijala odobrava osnivač. S obzirom na materijalne i prostorne mogućnosti, Biblioteka se opredeljuje za novine koje se najviše čitaju i časopise koji su vodeći u određenoj oblasti. Odeljenje u svom fondu sadrži naslove iz različitih oblasti znanja: književnost, kultura, istorija, psihologija, filozofija, pravo, sociologija, umetnost, tehnika, medicina,  poljoprivreda….

Periodika je od sredine 2010. godine počela da se obrađuje u skladu sa međunarodnim stručnim standardima u Cobiss- u (kooperativni online bibliografski sistem i servisi). Kataloška obrada se obavlja prema Međunarodnom standardu za obradu serijskih publikacija ISBD(CR). Potpun uvid u fond naše Periodike daje Kartoteka evidencionih (kontrolnih) kartona za novine i časopise, Alfabetski katalog naslova,  Topografski katalog (prema smeštaju publikacije u magacinskom prostoru) i  COBISS.SR – kooperativni onlajn bibliografski sistem i servis (http://www.vbs.rs/cobiss/). Fond zavičajne periodike je popisan i napravljen je Alfabetski naslovni katalog Zavičajne periodike,  koji će biti od velike pomoći korisnicima, do momenta dok se zavičajna periodika stručno ne obradi u Cobiss-u.  Započeto je sa analitičkom obrada časopisa Braničevo prema Međunarodnom standardu za obradu serijskih publikacija ISBD(CP). Alfabetski katalog naslova časopisa i novina i topografski katalog (urađenih naslova u Cobiss-u) su urađeni tako da postoje u elektronskom i lisnom obliku. Pošto nisu svi naslovi obrađeni u Cobiss-u, Alfabetski katalog naslova je napravljen tako što naslovi časopisa i novina nose broj i red police na kojoj se nalaze, tako da u svakom trenutku, korisnik može da do njih dođe i dobije traženu informaciju.

Pored klasičnih načina zaštite serijskih publikacija koričenjem i fascikliranjem, Narodna biblioteka u Požarevcu, u saradnji sa Odeljenjem za razvoj digitalne biblioteke i mikrografiju Narodne biblioteke Srbije, pristupila je projektu digitalizacije stare i retke pediodike, u cilju stvaranja organizovanih digitalizovanih zbirki. Do sada su digitalizovani  sledeći naslovi : Građanin (1888,1911,1930,1936-1941), Braničevo (1899), Srpski narodni list (1840, 1842-1844), Brankovo kolo (1898).  Digitalne kopije Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ mogu se pregledati na posebnom sajtu www.pozarevac.digitalna.biblioteka.rs.

 Na Odeljenju periodike, najkorišćeniji su, pored dnevnih novina,  Službeni glasnik Republike Srbije i Službeni list Republike Srbije (imamo sve brojeve od 1947. godine pa do danas). Na zahtev korisnika članci iz časopisa i novina se skeniraju, fotokopiraju, štampaju, narezuju na diskove ili prebacuju na  USB Flash (prenosiva memorija). Pored dobijenih zakona i pravnih akata iz Službenih glasnika i Službenih listova RS, korisnici ponekad traže i pravni savet, jer smatraju da bi bibliotekari  trebalo da poseduju znanje iz svih nauka. Pravo se podrazumeva… Na njihovu radost, u većini slučajeva, traženi savet i dobiju, jer za razliku od većine advokata, bibliotekarima je stalo do svojih korisnika, pa se trude i da im pomognu. Naravno, da bibliotekar ne mora da poseduje sva znanja ovog sveta, ali mora da zna, kome da se obrati da bi došao do traženog znanja.

Periodika se i ranijih godina koristila u velikom broju, ali od osnivanja Odeljenja periodike, statistika se umnogome povećala. Najveći procenat korisnika koji koriste Odeljenje periodike su baš studenti, naučni istraživači i istoričari, a to su  najzahtevnije grupe korisnika. Rad sa njima zahteva pripremu, istraživanje, vreme, veliko opšte znanje iz svih oblasti nauke i veliku informisanost. Raditi sa periodikom je izuzetno težak, ali i divan posao. Bibliotekaru na Odeljenju periodike pruža se stalna mogućnost da usavršava svoje znanje i kroz rad  naučnih istraživača, širi svoja interesovanja. U ekspanziji kompjutera, E-BOOK čitača, digitalnih formi znanja i brzog dolaženja do informacija,  potreba za kontinuiranim, lisnim informacijama, potreba za časopisima i novinama  i dalje postoji…

Izvor:

MINIĆ, Renata
Kome treba periodika?! / Renata Minić. – Napomene uz tekst. – Prilog: Časopisi i novine u Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ Požarevac od 1840. do 1941. godine.

U: Beležnica. – ISSN 1451-2378. – God. 14, br. 24-25 (2012), Str. 90-97.
02

Posted on 19. novembra 2014., in Radovi iz bibliotekarstva. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: