Конкурс за награду „Милутин Бојић“ за 2023. годину

Библиотека „Милутин Бојић“ расписала је 10. јубиларни конкурс за Награду „Милутин Бојић“ за 2023. годину за младе песнике. Право учешћа на конкурсу имају млади песници до 35 година, а победнику ће као награда бити уручена повеља и одштампана књига песама у издању библиотеке.

Read the rest of this entry

Šta je Couchsurfing?

Priredila Milanka Stokić

Couchsurfing je sajt uz koji učimo da budemo otvoreni za druženje sa nepoznatim ljudima i upoznajemo druge kulture na autentičan način. Funkcioniše na principu društvene mreže i pomalo liči na svima nam poznati Fejsbuk (Facebook). Razlika je u tome što ovaj sajt ima za cilj da poveže osobe istih interesovanja, u ovom slučaju osobe koje su zainteresovane za putovanje i koje su spremne da drugim osobama ponude besplatan smeštaj.

Read the rest of this entry

„Развитак“ – некад и сад (Иван Потић)

Часопис за друштвена питања „Развитак, који је континуирано почео да излази 1961. године (након једног објављеног броја из 1957. године), најпре се распознаје по аутору концепције, познатом српском песнику Томиславу Мијовићу. У рубрикама те „мале енциклопедије Тимочке крајине“, како су му касније поштоваоци често тепали, назире се јасан уређивачки концепт, који је успео да се одржи до последњих бројева са Мијовићевим потписом. Промоција завичајних књижевника и стваралаца, стручни текстови из области историје, археологије, историје уметности, етнологије, прилози који су садржали важне податке и чињенице за потоње истраживаче културне баштине, беху основни постулати на којима се градио Мијовићев концепт. Успео је да створи часопис који је био релевантан у српским оквирима и који је на једном месту доносио систематизовани приказ културних дешавања у региону, дајући кредибилитет граду у којем је настајао.

Read the rest of this entry

Баксуз (Татјана Антовић)

Истините догодовштине моје другарице Надице

Било је већ касно поподне кад сам скувала кафу. Хтела сам да сликам мало, пре изласка до града. Сваке вечери се прошетам или провозам на бициклу. Била сам узнемирена. Знала сам да је због немогућности да се опустим, нађем праве нијансе, да лакше започнем неки нови рад. А тај стваралачки немир долазио је из мог окружења – муж који ни сам више не зна кад ради, нема снаге, пречесто ни воље да увече мало изађе из куће, али зато, може кад је слободан да оде по три дана на пецање или проведе сређујући ауто у гаражи. Добро, како ја имам ове моје боје, тако он има своје штапове за пецање, мамце и алат. Пријатељице нису могле да буду разлог – мало их је а и од оних са којима бих понекад села да пијем кафу, пречесто бих изашла исцрпљена слушајући гомилу неважних трачева. Кад бих приметила како само климам главом, гледајући кроз жену која седи преко пута мене и њена уста која се померају а ја не чујем и не разумем шта говори, погледом покушавам да пронађем где су врата, једина ми је жеља и потреба да изјурим, докопам се улице и удахнем ваздух као да су ме управо избавили из мора у коме су таласи претили да ме потопе.

Read the rest of this entry

Konkurs za kratku priču “Miodrag Borisavljević” 2023.godine

Uslovi konkursa:

– Jedan autor može poslati samo jednu priču

– Priče se šalju u dva primerka pod šifrom (rešenje šifre, u posebnoj koverti, dostaviti sa pričama)

– Jedan autor može da učestvuje samo sa jednom šifrom

– Nagrada se dodeljuje samo jednom autoru

– Istom autoru nagrada se ne može dodeliti drugi put

– Tema je slobodna

Read the rest of this entry

Данас је Сретење Господње

Српска православна црква и њени верници славе 15. фебруара Сретење Господње. Сретење се увек слави 40. дан од Божића и на тај дан се ништа не ради, а представља успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу.

У питању је први сусрет Бога и човека под сводовима јерусалимског храма и сретење новорођеног Месије кога је у наручје примио праведни старац, познат као свети Симеон Богоносац. Овај празник је од суштинске важности за хришћанство јер указује на први сусрет Спаситеља са људима.

Дан Сретења 1804. године пресудан је за историју српског народа, јер је тог дана Карађорђе Петровић подигао у Орашцу Први српски устанак.

На Сретење 1835. године у Крагујевцу је проглашен и први устав кнежевине Србије, познат као Сретењски устав.

Сретење се славило као Дан државности Србије до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године.

Народна веровања и обичаји

Ако је на Сретење сунчан дан и медведи изађу из јазбине и уплаше се своје сенке, па се врате назад, верује се да ће зима потрајати још шест недеља.

На Сретење се срећу и раздвајају зима и лето. Од Сретења дани постају дужи, а ноћи краће, па се у народу каже „Сретење обретење“. Обичај је да се на Сретење обавезно пале свеће јер се сматра да пламен има скривену чаробну моћ и да ће кућу штитити од грмљавине и других несрећа.

Овога дана девојке пазе каквог ће мушкарца прво срести. Верује се да ако прво сретне црномањастог, за таквог ће се удати, а ако сретне плавог, онда за таквог. Исто важи и ако сретне здравог, богатог, сиромашног или болесног.

Због Дана државности нерадни дани за јавне службе ове године су 15. и 16. фебруар (среда и четвртак).

Више о Дану државности можете прочитати овде.

Конкурс за књижевну награду „Чучкова књига“


ЈУ Народна библиотека „Бранко Чучак“, Организациони одбор „Чучкови књижевни сусрети“ у Хан Пијеску расписује јавни конкурс за књижевну награду „Чучкова књига“ на којем могу учествовати аутори са првом објављеном књигом написаном на српском језику и то из следећих књижевних врста и родова: поезија, проза (приповетка, новела, роман, есеј) и драма.

Услов је да је књига објављена у 2022. години.

Read the rest of this entry

Срећна Нова 2023. година!

Срећна Нова 2023. година! Пуно здравља и среће свима нама. Да нам ова година буде благонаклона. У здрављу и благостању да је проживимо, окружени добрим људима и добрим околностима. У миру са собом и са другима да будемо.

Живот – Магдалена Реџовић

Живот је само сплет различитих околности које сами стварамо или, већ створене, прихватамо.
Живот су емоције којима бојиш сваки дан. Испреплетане су туга и радост, сузе и смех, разумевање и неразумевање, и речи подршке, и речи покуде. Нико не каже да када си тужан, не треба да се смејеш, нити када си радостан да не можеш плакати. И нико ти не даје упутство како свој живот да живиш.
Многи би да га, по својој мери, кроје. Не дозволи.
Нека твој живот само теби припада. Не можеш променити друге, али себе можеш. Можеш и мораш.
Живот је тежак сам по себи.
Не компликуј га жељом да промениш друге.
Промени себе.
И живи.

Хуманитарна помоћ за Установу у Великом Поповцу

Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Костолца организовало је током новембра и децембра месеца ове године, прикупљање хуманитарне помоћи, у виду гардеробе, обуће, средстава за хигијену и хране, за Установу за одрасле и старије „Гвозден Јованчићевић“ у Великом Поповцу.

Read the rest of this entry