Разгледница Костолца

Написала Магдалена Реџовић

– Баш ти је лепа ова фотографија. Као да је сликана на мору.
– Па и јесте.
– Како мислиш јесте? Зар се нисте венчали у ,,Драгуљу“?
– Јесмо.
– Па како је онда ова твоја фотографија сликана на мору?
– Види, да ти објасним. Откако сам дошла у Костолац, слушам како Костолчани кажу да је Дунав њихово море. Ту код ,,Драгуља“ заласци сунца су попут оних на мору. Ужарена лопта урања у модре дубине.
– Добро, кад ти тако кажеш.

Иако окренута леђима, просто чујем и осетим како моја ћерка колута очима.
Не знам која од нас две је дошла на идеју да гледамо фото-албуме. Свака фотографија крије једну причу и најчешће се смејемо присећајући се овековечених људи и предела, анегдота повезаних са њима. Некако, док гледамо старе фотографије, као да оживљавамо сећања и бојим их идиличним бојама прошлости.
Гледале смо фотографије са венчања и смејале се свим оним причама које су га пратиле. Тражила је да јој поново испричам како је тата скоро закаснио на венчање, али на срећу каснила је и матичарка, како смо замало остали без простора за свадбено весеље јер су заборавили да смо га резервисали и како су купили рен иако сам ја изричито рекла да га не желим,… Сада су то само смешне цртице, а некада су били проблеми.
– Откуд ти у Костолцу?
– Па знаш, ваљда, случајно. Дошла да мењам куму и остала.
– Није Костолац лоше место за живот – филозофски говори моја ћерка.
– Није – одговарам и настављам са листањем албума. – Жао ми је што више не израђујемо фотографије већ их чувамо у телефонима, рачунарима, неким виртуелним галеријама.
– Да мораш да опишеш Костолац кроз пет фотографија, које би то биле? – радознало ме пита.
– Прва би дефинитивно била слика Дунава код ,,Драгуља“ , а друга, вероватно, плажа ,,Топољар“.
– Зашто?
– Зато што волим мир јутарњег купања, читања под сунцобраном од трске и ранојутарњу кафу са погледом на Дунавац. Волим да обнављам енергију пливањем. Рекреирам и душу и тело.
– Трећа?
– Трећа би била фотографија Цркве светог Максима Исповедника. Волим мир и спокој који тамо владају, брижљиво уређено двориште у коме се радују деца док раздрагано трче, у коме је заискрила ,,Костолачка жишка“, у коме срећем драге људе, у коме налазим утеху за све непреболе који ме обузму.
– Четврта?
– Четврта би била једна слика из библиотеке. Ја међу књигама.
– Мама, мислиш ли да твоја љубав према књигама и библиотекама говори нешто о Костолцу?
– Не знам да ли другима говори, али ово је моја разгледница. Код мене ће књиге и библиотеке увек бити у моди.
– Добро, нека буде. Која је пета?
– Виминацијум, дефинитивно. Због онога што је био, али и због онога што ће тек постати. Место сусрета прошлости и будућности, сведочанство минулих цивилизација, ратова, културе, историје,…
– Нема на твојим фотографијама димњака електране, површинских копова угља, кошаве која разноси чађ са пепелишта – каже прекорно.
– Нема, на фотографијама приказујем свој микросвет, онај Костолац који ме држи чврсто на земљи, који ми помаже да прегурам тешке дане, а свако их има. Не постоји савршенство у животу. Ово је моја разгледница (из) Костолца.
– Не постоји – слаже се са мном и шаљиво додаје – осим мене.

Смејемо се заједно.
Заиста, није најважније место у коме живиш, већ онај мали круг људи којима се окружујеш. Људи са којима се можеш смејати, али и плакати, људи са којима делиш слична интересовања, са којима и одлазак на кафу може бити празник. Неке од њих упознала сам случајно, али у мом животу остали су намерно.
– Случајности не постоје – додајем док пакујем фото-албуме.


Најбољи рад на литерарном конкурсу за писце 18+ Браничевског округа поводом Светског дана књиге и ауторских права, организованог у априлу 2022. године у Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац.

Posted on 26. maja 2023., in Preporuka, Priče, pesme, intervjui. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: