Валпургијска ноћ (Walpurgisnacht)

Превела и приредила Миланка Стокић

Валпургијска ноћ je ноћ уочи дана прославе Свете Валпурге, ноћ између 30. априла и 1. маја. Валпурга је франачка светитељица из 8. века и била је заштитница од враџбина и вештица. У германском фолклору, по веровању то је ноћ када се вештице састају на Брокену, највише врху планине Харц, масиву шумовитих брда у средишњој Немачкој. Валпургијске ноћи обележавају се и широм Европе и то у Холандији, Немачкој, Чешкој, Словенији, Шведској, Литванији, Летонији, Финској и Естонији.

Валпургијева ломача у Стокхолму


Валпургијска ноћ или Valborgsmässoafton на шведском, односно Vappu на финском, је велика свечаност. Данас се посматра као дочек пролећа, а такође је блиско повезана са ђачким обичајима. За ђаке је то „дан слободе“, тада је већина испита завршена и школска година се приводи крају. Ђаци носе своје беле матурантске капе и певају песме како би пожелели добродошлицу пролећу, зеленилу које буја и светлијој будућности. У Финској прослава почиње у поподневним часовима, људи наздрављају шампањцем и једни другима желе срећну Валпургијску ноћ. Прослава се одвија целе ноћи све до првомајског јутра, када се људи срећу у парковима уз шампањац.


Извор:
https://ingebretsens-blog.com/walpurgis-night-is-upon-us/

Posted on 30. aprila 2023., in Iz istorije, Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati, Svet oko nas. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: