Изложба „Ограничен приступ“ Јосефин Линдског

Приредила Миланка Стокић

Уметничка галерија Катринехолма у Шведској  (Kulturhuset Ängeln) приказује савремену уметност на изложбама домаћих и међународних уметника. Могу се видети различите технике из сликарства, фотографије, скулптуре.[1] Од 20. августа до 1. октобра 2022. године одржана је изложба Јосефинe Линдског (JOSEFIN LINDSKOG).

Уметница Јосефин Линдског рођена је 1980. у Стокхолму. Завршила је текстилну уметност на Констфацку 2007. (Konstfacku), сценографију и костимографију на Универзитету уметности у Стокхолму 2010. године.

Поред што ради у Народном музеју и Модерном музеју као ликовни педагог, ради и као сценограф и костимограф у позоришту у земљи. Њена уметност је у основи аутобиографска, са телом као оруђем и мотивом. Она ради на основу цртежа великих размера. Радови одражавају ситуације, искуства и догађаје који се дешавају, како у унутрашњем, тако и у спољашњем свету. Дубоко је лична и истовремено наметљиво политичка.

Изложба Јосефинe Линдског „Ограничена доступност“ врти се око препрека, отпора и ограничења, како би напредовали у постојању, а да се не срушите превише или не спотакнете и не паднете превише дубоко. У свом радном процесу уметник обрађује искуства фрустрације и немоћи, ограничења и неправде, живећи у (женском) телу и проналазећи простор за своју егзистенцију. Процес скицирања одвија се помоћу камере, где се ситуације и услови глуме, користећи тело као алат. Шаблони се бирају из фото секвенци, које се увећавају и претварају у цртеже. Наслови се стављају након датума снимања фотографија и броја одговарајућег цртежа у серији.

Изложба је фокусирана на дело „190328:1-14“, серију од 14 портрета великог формата нацртаних у графиту. Слике су мутне, фокус није на приказаном, фокус је постављен на нешто друго, али на слици нема ничег другог. На једном зиду, величине 16 пута 8 метара, окачено је 14 цртежа формата 130x140cm – рад „190328:1–14“ – урађен графитним прахом са фотографијама као шаблонима, али са слободом да посетиоци бирају где је фокус.

У центру уметничке галерије постављен је црни стуб. Дело „Белонг(ингс)“ Belong(ings) T-shirts, wood 360x35x35cm, сачињено од колекције пресавијених и наслаганих џемпера који су претходно одевали различита тела. Паралелно са цртежом, у току је проширена истрага где се кроз различите тродимензионалне материјале обликују тела у причама о структури и смеру односа. Кроз уметност постоји и смисао за хумор и чуђење над животним мистеријама и свакодневним пословима.


Фотографије: Миланка Стокић, септембар 2022.

Више:

https://josefinlindskog.se/Home

https://trakten-nu.translate.goog/katrineholm/skulptural-tyngd-med-tunna-stift/?_x_tr_sl=sv&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=sr-Latn&_x_tr_pto=sc


[1] Кућа анђела (Културхусет Англен), добила је име по згради Англахусет (Änglahuset), која је срушена 1961. године. Пет анђела седело су на фасади зграде, од којих три су спашена током рушења. Један од ових анђела је данас сачуван у садашњем Kulturhuset Ängeln у Djulögatan 27.

Posted on 24. oktobra 2022., in Iz sveta umetnosti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: