25 година Харија Потера

Приредила Миланка Стокић

Сви смо ми желели, кад смо имали 11 година, да добијемо писмо из Хогвартса, које би нам испоручила сова. Наравно, љубав према свему што чини Харија Потера није нестала док смо одрастали и мирно (у глобалу) прихватили наш статус одрасле особе.

Књиге Џоане К. Роулинг о Харију Потеру већ двадесет пет година кроз сочиво позитивне психологије представљају научну студију о људском процвату. Конкретно, читањем Харија Потера будила се нада код читалаца, а нада је једна од позитивних психолошких снага карактера које се највише повезује са срећом и животним задовољством.

Хари Потер има много потенцијала и свеприсутну способност да се повеже са децом и одраслима у различитим културама. Спајањем принципа позитивне психологије са Хари Потер серијалом, читаоци ће можда имати бољи приступ нади да могу бити оно што желе и створити свет који желе да виде, помажући нам не да побегнемо од света, већ да живимо у њему.
Ако већ нисте добили писмо као мали, најбољи начин да се осећате као да јесте је да се нађете на местима где су снимане сцене из филмова. Ево неких:

Кафе Елефант хаус (Elephant House), у Единбургу у Шкотској, је посебно место где је Хари Потер први пут замишљен и оживео у списима Џоане К. Роулинг. Позната књижевница почела је да пише серијал о Харију Потеру када је била у финансијским проблемима, а уз то и самохрана мајка. Дакле, кафе Елефан Хаус има озбиљне емотивне конотације као почетак чаробњачког света.

Док сте у Единбургу, можда ћете такође потражити инспирацију за Дијагон Алеју – Улица Викторија и Ред Кенделмакет. Ове две суседне, калдрмисане улице недалеко од Елефант Хауса су шарене, историјске и баш онаке какве можете да замислите, а и право место где можете да одете за свој Хогвартс огртач.

Реплика Катедрале Христове цркве, која се иначе налази при Универзитету у Оксфорду, послужила је као хогвортска Велика сала. Сцена у којој се Хари и Драко упознају у „Камену мудрости“ такође је снимана на степеништу Универзитета. Велики број Потерољубаца сваке године хрле у ову катедралу, где плаћају улаз да би видели све њене чаробне просторије. Сама катедрала датира из 16. века.

Платформа 9 ¾: Кингс Крос (King’s Cross), железничка станица, Лондон

Позната је сцена из филма на платформи 9 ¾ са колицима за пртљаг које нестају у зиду. Поред перона који је постао позната туристичка дестинација, налази се и продавница са сувенирима о Харију Потеру и кафић.

У чаробњачком свету, Смртождери су можда уништили култни Миленијумски мост у Лондону, али у стварности и даље је ту.

Вијадукт Гленфинан је лучни мост, који Хогвартс Екпрес, у стварности парни воз Јакобите, прелази на путу до школе чаробњака. У ствари, ово можете видети баш онако како је то било у филмовима, без плавог форд Англија који лети изнад.

Замак Аник, чији су екстеријер и ентеријер коришћени за снимање филмова о Харију Потеру, постоји већ 7 векова и сматра се другим по величини насељеним замком после Виндзорског. Издваја се по томе што је за разлику од већине у одличном стању и погодан за становање. У једном његовом делу живи садашњи Војвода од Нортамберленда са породицом. Велики део замка је отворен за посетиоце током целе године, и њима су на располагању музеји, библиотеке, мноштво одаја, као и величанствени вртови поред замка. Овај замак коришћен је и за снимање култне серије „Црни Гуја“, као и филма „Робин Худ“.

Црни парк (Бакингемшир, Енглеска), послужио је као Забрањена шума. У филму овде станују једнорози, кентаури и џиновски пауци. У стварном свету овај парк има веома богату фауну која укључује и неке врло ретке инсекте.
Питамо се да ли нам је данас, у свету који постоји, потребан Хари Потер и какав је утицај на свет оставио овај чудесан серијал књига? По неким истраживањима, и само читање, без пратеће дискусије, значајно је утицало на смањење предрасуда. Ако боље погледамо, можемо приметити да иако змајеви доводе Харија и његове пријатеље у опасност, најстрашнија бића у Хари Потер универзуму су дементори. Они можда помало физички личе на утваре, али књижевница их првенствено повезује са најстрашнијим чудовиштима са којима ћемо се сусрести управо у нашим умовима.


Извори:.
http://discoverserbia.org/sr/visegrad/1009-zamak-enik
https://ecco.rs/6-mesta-koja-svaki-ljubitelj-hari-potera-mora-da-poseti/
https://www.probusenikotao.com/poteroljupci-na-odmoru-magicne-destinacije-koje-vredi-videti-2-deo/
https://pulse.rs/zasto-je-svetu-potreban-bas-hari-poter/

Posted on 11. marta 2022., in Analize književnih dela, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: