Југословенска омладинска периодика између два светска рата – Радмила Тасић

У Библиотеци града Београда, у уторак, 28. децембра, представљена је књига „Југословенска омладинска периодика између два светска рата“, студија и библиографија ауторке Радмиле Тасић, коју је Библиотека града Београда објавила у оквиру своје Библиотеке „Марија Илић Агапова” – едиције посвећене радовима из области библиотекарства. О књизи су говориле проф. др Александра Вранеш, директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков и др Радмила Тасић, ауторка књиге.

Извор фотографије: ФБ страна Библиотеке града Београда

Радмила Тасић рођена је 1973. године у Смедеревској Паланци. Дипломирала је, магистрирала и докторске студије завршила на Филолошком факултету у Београду, на Одсеку за библиотекарство и информатику. Запослена је у Библиотеци града Београда. Удата је и мајка је четворо деце.
Књига „Југословенска омладинска периодика између два светска рата“ је ауторкина прерађена докторска дисертација.

Извор фотографије: ФБ страна Библиотеке града Београда

Резиме из дисертације:
У периоду између два светска рата у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, односно Краљевини Југославији, периодика је била веома важан чинилац јавног живота. Комплексност друштвено-политичке ситуације тридесетих и четрдесетих година 20. века јасно се огледа у омладинској периодици тога доба. По завршетку Великог рата, покренут је велики број омладинских часописа и новина у којима млади јавно износе своје ставове, расправљају о бројним друштвеним проблемима и објављују своје књижевне радове. Тематска разноврсност часописа и новина пружа увид у различита интересовања и потребе младих људи тога доба. Омладинска периодика je подстицала рад младих на културном, просветном и економском препороду југословенског друштва. Њена актуелност превазилази националне границе, јер је, период између два светска рата, време живе културне интеракција балканских народа. Докторска дисертација се састоји из два дела – студије и библиографије. У студији су представљене формалне и садржајне карактеристике часописа, биографије уредника, сарадника и значајних личности тога доба. Аналитичка и анотирана библиографија омладинске периодике између два светска рата је драгоцен извор информација за сва будућа социолошка, економска и културолошка истраживања. Омладинска међуратна периодика се ближи стогодишњици свога постојања, па је неопходно направити националну стратегију у циљу очувања овог немог сведока бурних друштвених превирања. Дигитализација периодике, као начин дугорочног очувања овог важног сегмента културне баштине, омогућила би да омладинска штампа постане још доступнија српској и светској јавности.

Posted on 29. decembra 2021., in Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: