Поруке Малог принца

Написао Димитрије Јаничић

Много је времена прошло откако сам читао „Малог принца“.
Но, то је књига којој се повремено враћам. Да ме подсети на младост, а и да поново сагледам неке њене поруке, које важе и за маторе.
Сећате се цртежа на коме је приказано како је змијски цар прогутао слона.
Сви одрасли видели су на тој слици један обичан шешир.
Мали принц одмах схвата да слика приказује слона унутар огромне змије.
Када се у Малом принцу тражи да се нацрта јагње, цртеж се не прихвата. Али нацртана кутија одушевљава Принца, јер може да замисли јагње које је у кутији.


То је сјајна лекција: Одрасли су заборавили да маштају. Они одбијају да смисле нешто ново, они имају све мање маште и инвентивности. Јер, одраслима се машта успавала, нестала, свакодневица је победила. Они не умеју да виде јагње у кутији и слона у стомаку змијског цара.
Сећате ли се бројача звезда у „Малом принцу“? Озбиљан, стално броји звезде у галаксији и мисли да поседује све звезде које је избројао. Но, он је усамљен, потпуно заузет бројањем, не схвата лепоту звезда, не види њихово треперење, пресијавање боја, лепоту бескраја у коме се оне крећу.
Живот не треба схватати преозбиљно, смејте се, уживајте у лепоти. Вечити бројач то не уме. Он нема ништа осим бројање.
Да ли је кључ среће преживети, или живети.
Сећате се оног чове који на петој планети сваког минута мора упалити, а затим одмах угасити фењер. Нема времена за за одмор, чак ни за спавање.
А живот не чека. ПРОЛАЗИ. Научимо да ценимо сваку секунду, искористимо максимално време које нам је дато. Неће свет пропасти због тих секунди, али ће појединац изгубити смисао због кога живи.
На шестој планети мали принц упознаје „старца који пише дебеле књиге“. Али, он никада није напустио канцеларију.
Лакше је него рескирати. Међутим, морамо искористити време које имамо и покушати да урадимо што више различитих ствари, упознамо што више људи, посетимо што више места.
Мали принц воли ружу са своје планете. На први поглед изгледа као све руже на Земљи. Међутим, његова ружа је јединствена, јер је њу изабрао.
Мали принц има много више маште.
Животна лекција: Одрасли губе несмотреност која их је натерала да маштају и стварају још као деца. „Одрасли воле цифре. (…) Кад одраслима кажете: „Видео сам прелепу кућу од ружичастих цигли са геранијумима на прозорима и голубовима на крову“, они не могу да замисле ову кућу. Ако кажете: „Видео сам кућу за сто хиљада франака“, узвикнуће: „Каква лепота!“
Погледајте поново Малог принца. Има поруку за вас, ако га поново прочитате у годинама у којима сте.

Posted on 13. jula 2021., in Analize književnih dela, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: