Пут којим треба ићи – Ципеле на Дејвидшолсбрун мосту

Написала Миланка Стокић
”Way to go”, или „Пут којим треба ићи“ је назив уметничког дела које се може видети на Дејвидшолсбрун мосту (Davidshallsbron), који чини део пешачке улице у централном Малмеу (Шведска). Дело Ципеле на мосту Дејвидшолсбрун представља серију скулптура шведске уметнице Асе Марије Бенгтсон (Åsa Maria Bengtsson). Деветнаест пари бронзаних ципела одају почаст шведским уметницима из различитих епоха и професија. По један пар за сваког уметника који је оставио печат на културну историју Малмеа. Врхови прстију на сваком пару усмерени су на одређено место у граду у којем је уметник доживео врхунац своје каријере. Ципеле шведске глумице Еве Ремаеус (Eva Britt Remaeus 13.2.1950. – 29.1.1993.) усмерене су, на пример, на стару кућу СВТ-а (СВТ Малмо „Малмо-ТВ“, одељење је телевизије Сверигес у Малмеу). Она је позната по серијама и филмовима, међу којима су најпознатије: Ксеркс (1988), Далеко је до Њујорка (1988) и Принчев шешир испод земље (1980).

Међу представљеним су и високе ципеле Наиме Вифстранд (Naima Wifstrand), шведске глумице, певачице оперета, која је у свету била позната по својим снажним споредним улогама, у позним годинама, у бројним филмовима чувеног режисера Ингмара Бергмана.
Затим, ципеле Нилс Попеа (Nils Poppe, 31.5.1908. – 28.6.2000.) шведског глумца, комичара, редитеља, сценаристе и позоришног менаџера. Глумио је у преко 50 филмова, али је у свету, као и у својој земљи, био најпознатији по улози у Седмом печату Ингмара Бергмана. Постављене су и ципеле Троле Родина (Olof Trollhaimen Trolle Rhodin, 7.12.1917. – 17.9.1997.), уметника, који је одрастао је у циркуској породици и 1941. године покренуо циркус (Zoo Cirkus Hugo Schmitt Trolle Rhodin) са којим је гостовао у Шведској и Европи.

Ту су и ципеле, Едварда Персона (Edvard Persson, рођен 17.1.1888. – 19.9.1957.) прослављеног шведског глумца, редитеља и певача. Током живота, био је познат у целој земљи, али га кроз многе његове филмове и песме често повезују са родном провинцијом Сканијом. Такође је био популарни забављач у Данској и након позива из Америке 1947. године, направио је 100-дневну турнеју по америчким „шведским заједницама“ и одржао 36 концерата у Њујорку и у 35 у другим америчким градовима.
Овде су наведене само неке од славних личности, од укупно 19, које су својим радом и залагањем заслужиле да се њихово име нађе на овом прелепом мосту, да њихове ципеле скрећу поглед пролазника и подсећају нас на пролазност, праве вредности, терајући нас да се замислимо над самим собом. Да се замислимо над оним што смо сада и оним што можемо бити. На мосту има места за још 21 уметника – ко ће бити они, време ће показати.

Posted on 29. marta 2021., in Iz sveta umetnosti, Putopisi. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: