„Бити човек“ Марти Џобсон

Приредила Миланка Стокић

Марти Џобсон, новинар истраживач, редитељ, продуцент, водитељ и извршни директор, аутор је неколико књига на тему науке у којима покушава да осветли неке еклектичније и нејасније делове нашег научног наслеђа. Пореклом с југа Лондона, увек је био научник, како он сам за себе каже. Природне науке студирао је на Кембриџу, специјализовао се за ботанику и докторирао на тему биологије биљних ћелија, да би више од двадесет година радио на телевизији, учествујући у емисијама које се баве науком. У својој новој књизи, жели да се позабави неком науком која је мало личнија.


Ова књига обрађује велики број тема као што су вештачка интелигенција, виртуелна стварност и како се развијамо у интеракцији са новом технологијом, како доживљавамо свет, зашто је математички доказано да је ред увек спорији. У књизи „Бити човек“ објашњава људске појаве и како наука, математика, психологија и друге дисциплине играју своју улогу, због чега се понашамо и осећамо онако како то чинимо. Ово путовање нас не води само кроз биологију, већ и кроз математику, физику и психологију, које објашњавају шта све чини човека оним што јесте и пружају нам нов, занимљив поглед на свакодневни живот. Непосредно, на духовит и разумљив начин, аутор нам открива због чега људска врста нема блиских биолошких рођака, како на наше расположење могу да утичу бактерије, како да препознамо лажова и још много интересантних и необичних занимљивости о људима. На свој начин уводи нас и приближава нам како функционише људско понашање, зашто се понашамо онако како се понашамо и шта се дешава када људи ступе у интеракцију са светом и једни с другима.
Много забавних и корисних чињеница о људској врсти аутор представља на једноставан и свима разумљив начин. Џобсон у уводу пише: „Одабрао сам еклектички приступ и завирио сам у неке научне гране које можда не бисте очекивали. Наилазимо на занимљиве чињенице и на поприличну количину математике.“ То је управо оно што ћете добити, лако читљиве одељке који не показују једну ширу слику о науци која истражује људско понашање. Омогућава нам да завиримо у разне скривене и нескривене кутке људског постојања и самог значења, суштине, шта значи бити човек.
Џобсон подстиче читаоца да књигу препоручи неком другом, да пренесе информације и своје утиске. Својим стилом писања проналази савршен однос лакоће представљања научних чињеница на једноставан, схватљив и занимљив начин.

Posted on 26. marta 2021., in Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: