Песма „Тиха ноћ, света ноћ“ (Stille Nacht, heilige Nacht)

Приредила Миланка Стокић

Песма „Тиха ноћ, света ноћ“ (Stille Nacht, heilige Nacht) настала је у Аустрији пре 200 година и пева се широм света на више од 300 језика и дијалеката. Њени аутори свештеник Јозеф Мор и учитељ Франц Ксавер Грубер, нису могли ни да наслуте да ће једног дана постати светски хит. Песма је први пут изведена 24. децембра 1818. године пред верницима у цркви Св. Николе у Оберндорфу (Oberndorfu). Песма се преносила и све више и више ширила светом, али је до данас остала тајна како је песма освојила планету. Ускоро је уследила енглеска верзија, а до краја 19. века песма се певала на свим континентима захваљујући пре свега хришћанским мисионарима. Снимљена неколико стотина пута у извођењу бројних уметника, попут Бинга Крозбија и Елвиса Прислија, па све до немачких рокера “Ерлоесунг” и Мајли Сајрус. У енглеској верзији носи назив “Silent night, holy night”!

Tворцима песме „Тиха ноћ, света ноћ“, Мору и Груберу, данас, одаје се почаст у десетак градова у Аустрији, укључујући Хохбург-Аху (Hohburg-Ahu), Груберовом родном месту где се сваког Божића приређује специјална позоришна представа. Песма „Тиха ноћ, света ноћ“ 2011. године уписана и на УНЕСКО листу аустријске нематеријалне културне баштине.
Прошле године се навршило 200 година од настанка ове песме, а аустријска телевизија ОРФ (ORF) је емитовала целовечерњи шоу посвећен песми „Тиха ноћ, света ноћ“, где су учествовали Хор бечких дечака, Бони М, Kрис де Бург и многи други.

Груберов нотни запис

Груберов нотни запис песме

Извор:
https://dijaspora.tv/bozic-i-pesma-tiha-noc-sveta-noc/
https://www.youtube.com/watch?v=EfVzeKnqtxY

Posted on 5. februara 2021., in Iz sveta muzike. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Melodija je zaista veoma prijatna za slušanje i nije ništa neobično što je postala planetarni hit.
    Velika je šteta što postoji strahovita netrpeljivost između katolika i pravoslavnih pa se u istočnom hrišćanstvu ova melodija malo izvodi.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: