Данас је Међународни дан образовања

Међународни дан образовања обележава се у свету од 2019. године 24. јануара – као дан посвећен образовању. Право на образовање је назначено у члану 26 у Универзалној декларацији о људским правима. Декларација позива на бесплатно и обавезно основно образовање. Конвенција о правима детета, усвојена 1989. године, предвиђа да ће земље потписнице учинити високо образовање доступним свима. Услед пандемије корона вируса у свету, дошло је до затварања школа, универзитета и других институција за учење и тиме довело до глобалног поремећаја образовања, које ће се тек одразити на будуће генерације. Веома је важно да се појача сарадња и међународна солидарност како би се образовање и целоживотно учење ставили у средиште опоравка и трансформације ка инклузивнијем, сигурнијем и одрживом друштву.

2012_1_peace_base

Према светским подацима преко 260 милиона деце и младих не иде у школу, више од 600 милиона деце и омладинаца су неписмени, око 4 милиона деце и младих, који су избеглице због оружаних сукоба, не могу да похађају школу.

Образовање деци нуди младима могућост за излазак из сиромаштва и пут у перспективну будућност. Једини пут до родне равноправности и прекида сиромашта у свету је преко квалитетног и праведног образовања и равноправних животних могућности за све. Образоваење је најјаче оружје које се може користити у промени света.

Posted on 24. januara 2021., in Svet oko nas. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: