Мухамед ел Хорезми – отац алгебре

Абу Абдулах Мухамед ибн Муса ел Хорезми (рођен око 780. године, а преминуо око 850. године) је био персијски математичар, астроном, астролог и географ из 9. века. Град Харезм, где је он рођен, је данашњи град Хива, док се Хорезмија, земља на доњем току реке Аму-Дарја, налази на подручју данашњег Узбекистана.

brojevi2

О животу Ел Хорезмија није остало пуно података. Зна се да је Хорезми, у доба владавине калифа Мамуна, водио државну библиотеку, био је члан багдадске Академије наука, да је писао о математици, астрономији и географији и да је увео модерну нумеричку нотацију. Успело му је и да објасни стару индијску баштину и старогрчке научне резултате из области математике. У току основног образовања, детаљно је упознао главне смернице иранске предисламске математике и астрономије. Како је наставио своја истраживања на том пољу, прерастао је у једног од најславнијих представника чувеног универзитета у Џундишапуру. Хорезми је на захтев калифа Мамуна приредио и велики атлас света.

Вредност човека

Кажу да су питали оца алгебре ел Хорезмија – шта је то човек? Он је одговорио:

ако је човек смеран и моралан, то је = 1
– ако је шармантан, додаћемо му једну нулу, дакле = 10
– ако је и богат, додаћемо му још једну нулу, дакле = 100
– ако је и племенитог рода, додаћемо му још једну нулу, дакле =1000
– али ако вредност морала (1) код тог човека нестане, онда су остале само нуле, које ништа не вреде.

Док је радио на одређеним научним пројектима у склопу великог универзитета у Џундишапуру, детаљно је упознао староиндијску и староперсијску астрономску традицију и научну литературу. Касније се показало да су та истраживања била од великог значаја зато што је он много једноставније и прецизније успео да неке индијске и пахлавидске књиге преведе на арапски језик.

Многи га сматрају оцем алгебре. Осим тога, израз алгоритам, којим се првобитно описивао начин рачунања децималним бројевима, а формулисао га је Хорезми, преузет је из латинске транскрипције његовог имена. Његово најзначајније дело ‒ у преводу на латински „Liber algebrae et almucabalaˮ ‒ једна је од најчувенијих књига у историји математике у којој је заснована у потпуности нова и оригинална грана – алгебра. Ел Хорезимију дугујемо и појам једначине, који није био познат ни Грцима ни Индусима.

Мухамед ел Хорезми је своје астрономске таблице засновао на Ал Фазаријевом делу (чијом заслугом се арапски свет упознао с хиндуским начином означавања бројева) и објединио индијски и грчки астрономски систем и у исто време дао свој допринос. Арапски бројеви, онако како их данас знамо и пишемо, формирају се према броју углова који садрже – 1 има један угао, 2 има два угла, 3 – три угла и тако даље. Број 0 (нула) је као што се може закључити, без углова.

brojevi

Posted on 22. decembra 2020., in Iz istorije, Pomoć onima koji uče, Poučno. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Zanimljiv tekst. Svaki dan se nauči nešto novo.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: