Дан Уједињених нација

На данашњи дан 1945. године, ратификована је повеља Уједињених нација од стране свих сталних чланица Савета безбедности и више од половине потписница. Дан Уједињених нација прославља се 24. октобра као међународни празник још од 1948. године, у циљу информисања људи о циљевима, сврси, и достигнућима Уједињених нација.

united-nations-day

У тренутку када су основане, Уједињене нације су у свом саставу имале 51 земљу, а данас 193 државе имају представнике у згради на Ист риверу у Њујорку. Седишта организације је у Њујорку, а своје испоставе УН имају и у Женеви, Бечу и Најробију.

Савет безбедности, као најутицајније тело УН, броји 15 чланова, од којих је пет сталних – Кина, Француска, САД, Русија и Велика Британија. 10 несталних чланица се ротира. Сада су несталне чланице Савета безбедности: Аргентина, Аустралија, Азербејдзан, Гватемала, Лускембург, Мароко, Пакистан, Република Кореја, Руанда и Того.

Процењује се да је годишњи буџет УН око пет милијарди долара, од чега највећи део одлази на мировне мисије под окриљем те организације широм света.

“The future we want, the United Nations we need: reaffirming our collective commitment to multilateralism”.

Овогодишња тема Дана Уједињених нација поручује да нас је пандемија корона вируса све подсетила да су уједињене нације оно што нам је потребно и да само заједничким радом и солидарношћу можемо изградити отпорност на будуће пандемије и друге глобалне изазове.

Posted on 24. oktobra 2020., in Iz istorije, Poučno. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: