Зачеће светог Јована Претече и Крститеља

Српска православна црква и њени верници данас славе Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља. На овај дан се прославља милост, чудо и мудрост Божија, јер Свети Јован Крститељ спада међу најпоштованије светитеље у хришћанском свету.

zjovana

Српска православна црква слави Светог Јована неколико пута годишње: Сабор Светог Јована Крститеља – Јовањдан 20. јануара, рођење Светог Јована 7. јула, Усековање главе Светог Јована Крститеља 11. септембра и Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља 6. октобра.

Јованови родитељи, старац Захарије и старица Јелисавета, целог живота су се молили да им Бог да дете, живели су у хришћанском духу, часно и поштено, да би им се та жеља тек у позном животном добу остварила.

Када се Јован родио, кажу предања, од његовог пресрећног оца је затражено да на плочици напише име детета и када је он то урадио, малишан је одмах проговорио.

У младости живео је у јудејској пустињи као испосник, хранио се пустињским биљем и дивљим медом и критиковао морално посрнуће света у којем је живео, а као старији је почео да крсти људе у реци Јордан, говорећи им да их он крсти водом, а да за њим „иде онај који ће их крстити Духом Светим и огњем“.

Из тог разлога је Јован добио назив Претеча јер је претходио Исусу, а Криститељ јер је у реци Јордан, према предању, крстио и Исуса Христа.

„Покајте се, јер близу је царство небеско.“

– Јованова изрека из Јеванђеља

Пошто је Јован Крститељ прекорео цара Ирода за женидбу са Херодијадом, женом његовог брата Филипа, који је још увек био жив, царица га је омрзла и на њен наговор, цар Ирод је ухапсио Јована, затворио га у тамницу и наредио да му одрубе главу. Јованови ученици су преузели тело и сахранили га. Када је након Јовановог погубљења Иродова војска уништена у бици са непријатељском војском, Јевреји су веровали да је то Божја казна.

Данашњи празник слави се у Србији као крсна слава, али и као празник свих оних парова који жељно ишчекују дете. Веровања кажу да ће сви они који се моле и верују у Бога, завредети његову милост.

Верује се да је данас најбољи дан за крштење деце, а ако родитељи нису у могућности да крсте дете на данашњи дан, онда би требало на овај дан да одреде датум када ће се крштење обавити.

Свети Јован се сматра заштитником певача, музичара, кројача, кожара, крзнара, вунара, гостионичара, ножара, брусача, затвореника осуђених на смрт, узгајивача птица и оболелих од епилепсије.

Posted on 6. oktobra 2020., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: