Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија

Српска православна црква и верници данас славе Свете мученице Веру, Наду, Љубав и њихову мајку Софију. Данашњи празник нарочито је посвећен мајкама и ћеркама.

ljubavveranadasofija

Софија је била удовица, хришћанка, која је са својим ћеркама живела у Риму у 2. веку. Након што су одбиле да се одрекну своје вере, цар Хадријан је наредио мучење Софијиних ћерки, које су у то време имале: Вера 12, Нада 10, а Љубав 9 година. Изведене су пред цара све четири, мајка и ћерке, држећи се за руке смерно, али одлучно „као венац исплетени“ и изјавиле су да су хришћанке и да одбијају да приносе жртве богињи Артемиди. Пред само страдање мајка је саветима охрабривала своје кћери да би издржале до краја: „Ваш небесни Љубитељ Исус Христос јесте здравље вечно, красота неисказана и живот бесмртни. И када тела ваша буду муком уморена, Он ће вас обући у нетрулежност, и ране на вашим телима ће засијати на небу као звезде.“

Мучене су великим мукама: секли су их, тукли, бацали у врелу смолу и огањ и на крају су их мачем посекли. Софија је мртва тела својих кћери узела, однела ван града и тамо часно сахранила. На гробу њиховом остала је три дана и три ноћи молећи се Богу и у тој молитви је и преминула. Имена девојчица – Љубав, Вера и Нада – постала су симбол живота сваког хришћанина.

Данас би требало отићи у цркву и помолити се овим мученицама. Уколико имате неку муку или неостварену жељу, предање каже да је морате изговорити јасно, недвосмислено и оне ће вам је испунити.

Православни хришћани верују да се на овај празник треба посебно уздржати од злих мисли и посветити се љубави према ближњем. Данашњи празник нарочито је посвећен мајкама и ћеркама, а стари обичај каже да би данас свака мајка која има ћерку требало да јој купи неки поклон и да што више времена проведе са њом и покаже јој своју љубав.

Posted on 30. septembra 2020., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: