Зашто се каже – Соломонско решење?

Соломонско решење – мудро, довитљиво и праведно решење проблема.

Поред израза соломонско решење, често се користе и изрази соломонска одлука, соломонска пресуда. Сви ти изрази, који упућују на мудрост и домишљатост, везани су за име јеврејског краља Соломона, владара Израела од 971. до 931. п.н.е.

king-solomon-split-splitting-baby

Иако је по успешности спољне политике заостајао за својим оцем, краљем Давидом, повољним савезима успео је да одржи мир са суседима, што му је омогућило да се посвети унутрашњем јачању јеврејске државе. Отворио је просторе развоју просвете и културе, нарочито источњачке, изградио велику палату (Соломонов храм) у Јерусалиму, а сам град опасао непробојним одбрамбеним зидом. Иако је после његове смрти дошло до распада јединствене јеврејске државе, Соломон је остао запамћен као успешан и мудар владалац. Приписују му се многа велика дела, поред осталих и чувена „Песма над песмама”, „Проповедник”, „Изреке”, „Псалми”.

Према легенди, Соломон је био обдарен изузетном мудрошћу коју је добио од Бога. Кад је ступио на престо, он се обратио Богу, који му се јавио у сну, са молбом да му подари проницљиво срце да може разликовати добро од зла и праведно судити народу. Бог му је дао мудро и разумно срце и тако је краљ Соломон постао обдарен божанском мудрошћу, коју је убрзо показао пресуђујући у једном тешком спору између две жене које су му се обратиле. Наиме, обе жене су тврдиле да су мајке истог детета, свађале су се и међусобно оптуживале пред краљем док није наредио да донесу мач и пресеку дете напола, кад се већ две жене не могу споразумети чије је. Тада је права мајка рекла да се одриче детета, како би остало живо, и да га даје жени која лаже. Друга жена је, међутим, пристала да се дете пресече напола и тако је краљ Соломон схватио ко је права мајка и њој дао дете.

Око Соломоновог имена створене су касније и многе друге легенде, које говоре о његовој моћи над духовима, домишљатости, праведности, свезнању и изузетној мудрости, због чега су га звали и Соломон Премудри. Ипак, његово име данас се најчешће помиње у изразима соломонско решење, соломонска одлука, соломонска пресуда.

Извор: zelenaucionica.com

Posted on 11. jula 2020., in Iz istorije, Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati, Poučno. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: