Српске библиотеке на европском порталу CreativesUnite

Министри културе европских земаља основали су портал CreativesUnite, како би на једном месту окупили и објединили културни и креативни простор Европе, захваљујући између осталог заједничком деловању Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, удружења „Адлигат” и Народне и Универзитетске библиотеке Републике Српске, саопштили су из „Адлигата”, преноси Танјуг.

Три српске иницијативе нашле су своје место на овом угледном порталу.

677z381_svetozar

Дигитална збирка „Италија” настала је као својеврстан вид добре воље и подршке италијанском народу, који је претрпео велике губитке током пандемије. To је дигитална збирка књига и новинских текстова о епидемијама, заразним болестима и њиховом лечењу од половине 19. века до данас, а „Стара Бања Лука” је портал са материјалима објављеним пре свега у периодичним издањима, а чија је тема Бања Лука.

Виктор Лазић, председник „Адлигата”, изразио је задовољство јер су се три српске институције културе придружиле европским токовима на најбољи могући начин.

„Упркос невољама које су задесиле све културне установе током глобалне светске епидемије, креативне активности нису стале, већ су настављене уз помоћ нових дигиталних технологија и ентузијазма појединаца. Удружење `Адлигат` отворило је прошле године одељење за дигитализацију у сарадњи са Министарством културе и информисања, што је знатно унапредило процес дигитализације у Србије”, казао је Лазић.

Током времена изолације, физичког дистанцирања и бројних других мера које су отежале рад и функционисање установа, путем ове платформе бројни музеји, библиотеке, удружења, новинске агенције, медији, позоришта, фондације, појединци и сви заинтересовани из креативно-културног сектора у прилици су да поделе своја искуства, иницијативе, добре праксе или упуте другима позив на сарадњу.

„С поносом могу да кажем да смо успели да пронађемо своје место у овом важном европском пројекту раме уз раме са осталим европским државама. И у будућности ћемо наставити да међусобно сарађујемо, стварамо нове културне садржаје и учествујемо у очувању европске културне баштине”, изјавио је др Адам Софронијевић, заменик директора Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, један од највећих српских експерата за дигитализацију, уједно вођа сва три дигитализована пројекта.

Извор: politika.rs

Posted on 14. juna 2020., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: